Drie op vier starters zouden het opnieuw doen

Driekwart (76 procent) van de zelfstandigen, gevraagd naar hun eerste ervaringen, bevestigt tevreden te zijn over hun keuze. Het wekt dus geen verbazing dat 75 procent zegt de stap zeker opnieuw te zullen zetten als het te herbeginnen was. En 53 procent vindt zichzelf voldoende voorbereid. Dat blijkt uit een evaluatie van de eerste maanden als zelfstandige bij een kleine 1000 starters door HR-dienstverlener Acerta.

Niettemin doen sommige hindernissen een kwart van de starters twijfelen. In de aanloop naar zelfstandigheid schort het nog aan ‘begeleiding en advies door derden’, vindt 1 op 4 starters. De financiering en het vinden van een boekhouder bleek voor 16 procent niet evident te zijn. Eenmaal gestart, kwam de impact van de administratie bij 15 procent als een onaangename verrassing, evenals de zorg om klanten die niet betalen (bij 10 procent) en de klantenwerving (bij 9 procent). Voor 1 op 4 zouden alle hindernissen waarmee zij als starter te maken krijgen en kregen genoeg reden zijn om een goedbetaalde job als werknemer toch weer te overwegen. En 5 procent overweegt zelfs om de activiteit weer te stoppen.

Klantenwerving blijft de grootste uitdaging: 42 procent begint aan zijn/haar activiteit met een lege klantenportefeuille, 15 procent met 1 klant, 29 procent met 2 tot 10 klanten.

Opmerkelijk is dat starters ambiëren zelfstandige te worden, geen werkgever. Dat 93 procent geen werknemers in dienst heeft, is logisch. Maar op de vraag of ze denken binnen het jaar mensen te zullen aanwerven, antwoordt 88 procent negatief. De eerste zorg van de starter is dus als zelfstandige kunnen blijven bestaan, de ambitie om werkgever te worden is niet meteen aan de orde.

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.