Nu de indexsprong gepubliceerd is in het Belgisch Staatsblad, is de automatische indexering van de lonen geschorst tot de index 2% hoger reikt (en dat kan nog een hele tijd duren). Nadat ABVV en ACV al meteen aangekondigd hadden dat ze die regeringsbeslissing aanvechten bij het Grondwettelijk Hof, heeft ook het liberale ACLVB ondertussen besloten die weg te volgen.
ACLVB vat de juridische motieven als volgt samen: “Naast de discriminatie tussen loon en huur, meent de liberale vakbond ook dat de gelijkheid tussen de twee voornaamste stakeholders in een onderneming geschonden wordt. De wet van 26 juli 1996 heeft als doel om het concurrentievermogen van bedrijven te versterken. Een bedrijf bestaat echter niet enkel uit werknemers. Er zijn ook de aandeelhouders wiens ‘loon’ uitgekeerd wordt in dividenden. Waarom bepaalt deze regering dan dat slechts één groep moet bijdragen? Waarom raakt men niet aan het ‘loon’ van de aandeelhouders? Sinds de financiële crisis van 2008 stegen de dividendinkomsten van jaar tot jaar, terwijl werknemers en sociaal verzekerden permanent moesten inleveren.” Kortom, de vakbonden stappen naar het Grondwettelijk Hof wegens de schending van het gelijkheidsbeginsel.
Een nieuwe algemene staking komt er voorlopig echter niet. Het ABVV heeft dat voorstel van sommige leden afgewimpeld en wacht nu af wat de regering de komende maanden zal doen. Er staat onder meer een ‘tax shift’ op het regeringsprogramma.
Bron: ABVV (abvv.be), ACLVB (aclvb.be), ACV (acv-online.be)