Driekwart van werknemers is tevreden over ontwikkelingskansen

Dat blijkt uit onderzoek door HR-dienstverlener SD Worx in België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
De mogelijkheid om zich verder te kunnen ontwikkelen binnen het bedrijf is een belangrijke factor voor employee engagement. Toch bieden nog heel wat werkgevers hun medewerkers onvoldoende kansen om hun talenten verder te ontwikkelen. Gemiddeld geeft 29,7 procent van de Europese ondervraagden aan dat ze zich onvoldoende kunnen ontwikkelen in hun huidige jobcontext.
Bij Belgische bedrijven gaat het over een medewerker op vier en in Nederland over minder dan een op vijf. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is zelfs meer dan een werknemer op drie niet voldaan. Ook in Frankrijk (31,1 procent) ligt het cijfer net boven het gemiddelde.

Ongeveer de helft kiest zelf opleidingen

Daarnaast bracht het onderzoek ook naar boven dat een flink gedeelte van de werknemers geen zeg heeft in wat voor opleidingen ze kunnen volgen. Op Europees niveau zegt gemiddeld 53,4 procent dat het die keuzes mee kan bepalen. Wat inhoudt dat bijna de helft niet het gevoel heeft dat ze mee beslissen over de opleidingen die ze kunnen volgen. In Frankrijk (48,5 procent) en het Verenigd Koninkrijk (49,9 procent) zegt zelfs minder dan de helft dat ze mee kunnen sturen waarin ze zich verder ontwikkelen. In België (53,6 procent) en Duitsland (54,1 procent) is dat net iets meer dan de helft. In Nederland mogen zes op tien medewerkers mee richting geven aan de opleidingen die ze willen volgen.

Deze cijfers staan voor een groot stuk haaks op de inspanningen die de werknemers willen leveren om zich blijvend te ontwikkelen: 71,6 procent probeert zich continu op te leiden en te specialiseren. In alle landen willen minstens twee medewerkers op drie de vaardigheden om hun werk beter en efficiënter te doen nog verbeteren. De helft peilt ook meermaals per jaar naar de mogelijkheden om trainingen te volgen. “Dit wijst erop dat het gros van de werknemers op zoek is naar manieren om nog beter te worden in hun job. Werkgevers kunnen daar dus maar best rekening mee houden en hun medewerkers mogelijkheden bieden om stappen te zetten in hun ontwikkeling”, zegt Cathy Geerts, CHRO van SD Worx.

Meeste bedrijven zetten er wel op in

Gelukkig maakt een groot deel van de bedrijven hier ook werk van. Drie op vijf Belgische kmo’s hebben al opleidingsprojecten voor hun medewerkers lopen of plannen er op te starten. Bij middelgrote en grote bedrijven met meer dan 250 werknemers, is bijna 90 procent er al mee bezig. Alleen blijkt dus dat de werknemers het nog vaak als onvoldoende beschouwen of te weinig inbreng hebben. Veel ondernemingen kunnen hierin nog stappen zetten.
“Door medewerkers de vaardigheden die ze intern en extern opdoen met elkaar te laten delen en als manager het goede voorbeeld te geven en ruimte voor uitwisseling en kennisdeling te creëren, kan je een leercultuur op de werkvloer introduceren”, commentarieert Cathy Geerts. “Liefst 86 procent van de medewerkers vindt het belangrijk dat hun manager een rol als mentor op zich neemt en hen assisteert bij hun persoonlijke ontwikkeling.”

Een talent management systeem om leerprojecten digitaal te beheren en te promoten, gebruikt de meerderheid van de Europese ondernemingen vandaag nog niet. Slechts 7 procent van Belgische kmo’s blijkt hierover te beschikken, dat is de helft van het Europese gemiddelde. Middelgrote tot grote ondernemingen hebben in 19 procent van de gevallen een talent management systeem, het Europees gemiddelde ligt op 28 procent.

Bron: SD Worx

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.