Duits wetsvoorstel: werkgevers mogen sollicitanten niet screenen op Facebook en co

ArbeidsmarktCommunicatieInstroomSelectieWerving
De werkgevers zullen wel nog altijd de namen van de sollicitanten mogen googelen. Irma Meinema, privacyspecialist bij Protiviti, reageert op de website van P&O Actueel: “Werkgevers mogen dus wel googelen, maar daar staat vaak informatie over mensen die er door anderen is opgezet. Terwijl mensen op een sociaal netwerkprofiel zich helemaal zelf kunnen presenteren, en daar dus veel meer controle over hebben. Bovendien is het de vraag hoe je dit moet controleren. Ze stoppen heel veel geld in het maken van zo’n nieuwe wet, terwijl je bij de handhaving ervan wel wat vraagtekens kunt zetten.”

Meinema sluit niet uit dat het wetgevende initiatief overwaait naar Nederland: “Als je de trend in Nederland van steeds meer privacybescherming doortrekt, is het goed mogelijk dat wij hier ook mee te maken krijgen.”

Ondertussen blijkt uit een onderzoek van Creyf’s Uitzendbureau dat Google onmisbaar is in de selectieprocedure. Nagenoeg twee derde van de werkgevers googelt de sollicitanten voor ze hen uitnodigen. 42 procent van de werkgevers doet dit zelfs altijd en wil het medium niet meer missen in het selectieproces.

Bron: P&O Actueel

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.