Dumpen of (her)lezen: Het einde van de hiërarchie

Auteur: Timothy Vermeir

“In het bedrijfsleven houden hiërarchie (letterlijk: rangorde) en hiërarchisch denken vernieuwingen tegen. In onze snel veranderende wereld zijn reorganisaties noodzakelijk om aan de grenzeloos geworden concurrentie het hoofd te kunnen bieden.” Neen, dit citaat komt niet uit een interview dat in 2020 is afgenomen, wel van de achterflap van ‘Het einde van de hiërarchie’ (oorspronkelijke titel ‘Liberation Management’) van Tom Peters. We spreken over het jaar 1992.

1. Wat staat er nu ook alweer in het boek?

“Het boek is – ik durf niet zeggen of dat voor de eerste keer is – een pleidooi om niet langer tegen je mensen te roepen en te tieren, maar hen te empoweren. Het is een pleidooi om de organisatiestructuur af te vlakken. En ten derde is het – en dat is, denk ik, de grootste toegevoegde waarde – een lofzang op de projectorganisatie”, zegt Dirk Buyens. “Hij beschrijft dit als de nieuwe organisatievorm waarin het morgen zal moeten gebeuren, omdat je niet meer zo hiërarchisch kan zijn. Door de strikte hiërarchie verliest een organisatie te veel tijd.”

Dat klinkt anno 2020 niet erg vernieuwend, maar in 1992 was dat wel wat anders. Het internet moest toen nog echt doorbreken, e-mails waren nog geen gemeengoed, telefoons hingen met een kabel vast aan de muur en dat de wereld VUCA zou zijn, daarvan had nog niemand gehoord. Om maar te zeggen: als Tom Peters hoofdstuk 20 de titel ‘Netwerken I: vaarwel verticale integratie, welkom netwerken’ meegeeft, loopt hij vooruit. “Tom Peters heeft het letterlijk over de ‘fluid life’ en de ‘fluid organization’. Dat moet toen erg verfrissend geklonken hebben.”

2. Hoe werd het boek onthaald toen het verscheen?

“Het was een van de eerste boeken met zo veel empirische omschrijvingen, waardoor de lezer zag dat het niet één organisatie was, maar dat heel wat verschillende bedrijven bezig waren met zichzelf in vraag te stellen. Dat het boek zo veel evidentie uit het bedrijfsleven heeft kunnen samenbrengen, is de grootste toegevoegde waarde.”
Dus, zegt professor Buyens, is dit werk wel degelijk een aanleiding geweest om ook in andere, grote organisaties te gaan nadenken over structuur, over hiërarchie. Toch is de impact merkelijk kleiner dan in het geval van zijn bekendste opus.

3. Wat is de waarde van het boek vandaag?


Lees het volledige verhaal in HR Square Digitaal, online of op onze app.

Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de app en de website met het archief en geniet u van stevige prijsreducties op de HR Square Seminaries, de HR Square Masterclass, de HR Square Conference en andere evenementen.

Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Pascale Lenaers, [email protected], 0471 85 70 42.

 

Manager Personeel & Organisatie

Wit-Gele Kruis Limburg

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.