John P. Kotter is een gekende naam in managementmiddens. Hij studeerde eerst af aan MIT als ingenieur, om er nadien ook een master in management te halen. Later – ondertussen zijn we in de jaren 1970 aanbeland – doctoreerde hij aan de prestigieuze Harvard Business School, waar hij tot 2001 aan de slag bleef als professor.
Terwijl hij vooral bekend is omwille van zijn werk rond veranderingen en change management was hij ook invloedrijk in het domein van leiderschap. In 1999 verscheen het boek John P. Kotter on What Leaders Really Do. Dit is een verzameling van artikels over leiderschap die in de periode 1974-1997 waren verschenen in Harvard Business Review.
Op onze vraag blies Karen Wouters het stof van het boek om het te herlezen en voor ons te onderzoeken of we dit boek best meenemen tijdens onze zomervakantie, dan wel dat we het thuis in de kast laten staan, zodat het nog wat meer stof kan vergaren. Karen Wouters, die als professor verbonden is aan de Antwerp Management School, is expert op vlak van leiderschapsontwikkeling en lid van het expertisecentrum Leiderschap. Bij Workitects (het vroegere Flanders Synergy) doet ze onderzoek naar de nieuwe rol van leiders in adaptive organizations, en adviseert ze organisaties over het thema.
1. Wat staat er nu ook alweer in het boek?
De kern van het discours doorheen de artikels is dat bedrijven overmanaged en underled zijn. Kotter zelf schrijft dat leiderschap en management twee verschillende en complementaire systems of action zijn, elk met zijn eigen functie en karakteristieke activiteiten. Maar beide zijn nodig, benadrukt hij, als organisaties succesvol willen zijn in een steeds complexere en erg volatiele omgeving.
Wouters: “Leidinggevenden, zo was de stelling van Kotter, waren erg bezig met management, met het beheren van taken en het stroomlijnen van processen, terwijl ze zich eigenlijk meer op leiderschap moesten richten. In plaats van te focussen op het hier en nu, horen ze als leiders een oog te houden op de horizon en richting uit te zetten. Dat onderscheid tussen management en leiderschap was nieuw in de jaren 1980. Door het verschil duidelijk te maken, bood Kotter een antwoord op wat toen nodig was: organisaties ontdekten dat ook als ze erg succesvol waren in management, ze er niet altijd in slaagden om een zogenaamde turnaround te realiseren.”
2. Hoe werd het boek onthaald toen het verscheen?
Wouters: “Wanneer je het boek (her)leest, valt het op dat Kotter er erg goed in slaagt om mee te zijn met zijn tijd. Meer zelfs, hij was voor op zijn tijd. Hij legde de vinger steeds op wat op dat moment relevant was.”
3. Wat is de waarde van het boek vandaag?
Lees het vervolg in HR Square. Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de app en de website met het archief en geniet u van stevige prijsreducties op de HR Square Seminaries, de HR Square Masterclass, de HR Square Conference en andere evenementen.
Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Pascale Lenaers, [email protected], 0471 85 70 42.