Economische werkloosheid stijgt opnieuw

Tijdelijke economische werkloosheid is in 2019 met 50 procent gestegen, naar 0,95 procent versus 0,62 procent in 2018. Dat leert een analyse van HR-dienstenbedrijf Acerta. Elk kwartaal van 2019 kwam het economisch werkloosheidspercentage al hoger uit dan in dezelfde periode van het vorig jaar. Heel verrassend is de stijging niet: de economische werkloosheid was in 2018 immers naar een historisch dieptepunt gezakt, wat meteen ook betekende dat er nog nauwelijks rek zat op de arbeidsmarkt. Maar de tijdelijke werkloosheid steeg het afgelopen jaar meteen tot het hoogste niveau van de voorbije vier jaar.

Hoewel grote bedrijven (meer dan 200 werknemers) klassiek minder economische werkloosheid laten noteren dan kleine, deed in 2019 de stijging zich precies voor in de grote bedrijven. Zij grepen meer dan de voorbije jaren terug naar het systeem van economische werkloosheid omdat ze niet iedereen die ze in dienst hebben voldoende ingezet kregen. Ook de stagnatie van de economische groei op de internationale markten heeft een invloed op de grote bedrijven in België.

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.