Een donderpreek leidt tot betere prestaties (maar overdrijf niet)

Zijn er gelijkenissen tussen teamleiders in organisaties en sportcoaches die hun team naar de overwinning pushen door de ene keer in te spelen op negatieve emoties en de andere keer op positieve? Een goede teamleider en een sportcoach beogen hetzelfde: een goede prestatie neerzetten. Een voetbal- of basketbalcoach steekt zijn teleurstelling dan ook niet onder stoelen of banken als zijn team ondermaats presteert tijdens een wedstrijd. Tijdens de rust kunnen de emoties dan ook hoog oplopen.

Onderzoekers van de University of California bestudeerden het verband tussen het tonen van negatieve en positieve emoties door een coach en de prestaties van het team. Hiervoor analyseerden ze ruim 300 speeches tijdens de rust van sportwedstrijden. Zoals verwacht vonden de onderzoekers een curvilineair verband tussen de intensiteit waarmee de coach zijn ontevredenheid uitte en de prestaties van het team. Naarmate de coach zijn woede en teleurstelling intenser uit, hoe meer de prestatie van het team verbetert. En hoe positiever zijn reactie bij slechte resultaten, hoe slechter de prestaties worden. Tot op een bepaald punt: wanneer de uitingen van woede of teleurstelling extreem worden, daalt de prestatie opnieuw.

Er is dus niets mis mee om als teamleider die als coach zijn team wil inspireren om moeilijke tijden te overwinnen, negatieve emoties te uiten, aldus de onderzoekers. Als de situatie erom vraagt, bereiken oprechte negatieve reacties meer dan geveinsde positieve reacties. Maar, beklemtonen de onderzoekers, leidinggevenden mogen niet overdrijven met het uiten van woede of teleurstelling, want dit doet de teamprestaties opnieuw dalen.

Bron: ioatwork.com

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.