Zijn er gelijkenissen tussen teamleiders in organisaties en sportcoaches die hun team naar de overwinning pushen door de ene keer in te spelen op negatieve emoties en de andere keer op positieve? Een goede teamleider en een sportcoach beogen hetzelfde: een goede prestatie neerzetten. Een voetbal- of basketbalcoach steekt zijn teleurstelling dan ook niet onder stoelen of banken als zijn team ondermaats presteert tijdens een wedstrijd. Tijdens de rust kunnen de emoties dan ook hoog oplopen.
Onderzoekers van de University of California bestudeerden het verband tussen het tonen van negatieve en positieve emoties door een coach en de prestaties van het team. Hiervoor analyseerden ze ruim 300 speeches tijdens de rust van sportwedstrijden. Zoals verwacht vonden de onderzoekers een curvilineair verband tussen de intensiteit waarmee de coach zijn ontevredenheid uitte en de prestaties van het team. Naarmate de coach zijn woede en teleurstelling intenser uit, hoe meer de prestatie van het team verbetert. En hoe positiever zijn reactie bij slechte resultaten, hoe slechter de prestaties worden. Tot op een bepaald punt: wanneer de uitingen van woede of teleurstelling extreem worden, daalt de prestatie opnieuw.
Er is dus niets mis mee om als teamleider die als coach zijn team wil inspireren om moeilijke tijden te overwinnen, negatieve emoties te uiten, aldus de onderzoekers. Als de situatie erom vraagt, bereiken oprechte negatieve reacties meer dan geveinsde positieve reacties. Maar, beklemtonen de onderzoekers, leidinggevenden mogen niet overdrijven met het uiten van woede of teleurstelling, want dit doet de teamprestaties opnieuw dalen.
Bron: ioatwork.com