Een goede werkgever geeft een vast contract

69% van de werknemers houdt niet van de toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van HR-dienstverlener Randstad. Het onderzoek peilde naar drie scenario’s waar werknemers in de toekomst mee te maken zouden kunnen krijgen. De scenario’s zijn gestoeld op de gedachte dat mensen langer zullen moeten werken doordat de gemiddelde leeftijdsverwachting stijgt. Uit de resultaten blijkt dat er veel weerstand is om op oudere leeftijd door te werken, zich vaker om te scholen en flexibeler te gaan werken.

Flexibele arbeidsmarkt

TNS stelde 1033 respondenten de vraag hoe zij staan tegenover een arbeidsmarkt met uitsluitend flexibele contracten. Ruim twee derde (69%) antwoordde dat scenario maar niets te vinden. Zo ervaart 71% het wegvallen van een vast contract als een negatief gevolg van een flexibele arbeidsmarkt. In dat geval geeft 38% aan zelfs hulp nodig te hebben van de overheid.

Nochtans staat het vast dat de arbeidsmarkt aan het evolueren is naar meer flexibiliteit. Werknemers zullen in de toekomst vaker wisselen van baan. In het onderzoek blijkt de waardering voor een vaste job echter groot. 56% geeft aan een vast contract het belangrijkste criterium te vinden voor goed werkgeverschap.

Vaker omscholen

Met veranderingen die elkaar steeds sneller opvolgen, zullen medewerkers zich in de toekomst vaker moeten omscholen om inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. Een groot deel van de respondenten ziet die noodzaak ook, maar één op de drie medewerkers ziet dat omscholen helemaal niet zitten. 35% geeft namelijk aan drie omschoolmomenten in het werkende leven te veel van het goede te vinden.

Langer werken

Ook peilde het onderzoeksbureau naar de mening over het werken tot een leeftijd van 75 jaar: de meerderheid vindt dat totaal ongeloofwaardig. 64% vindt het een zeer slechte zaak dat ouderen op latere leeftijd moeten blijven werken en zelf verantwoordelijk zijn voor het financieren van hun pensioen. Als het gaat om de pensioenvoorziening, denkt de helft van de respondenten afhankelijk te zijn van de overheid op de oude dag. Een derde acht zich dan weer zelfvoorzienend.

Bron: PW De Gids (pwdegids.nl)


Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.