Eerder deze week had Vlaams minister Bourgeois alle leidend ambtenaren opgeroepen om proactief alle maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat de werknemers hun normale taken kunnen uitoefenen op deze spoorstakingsdag. Telewerken en carpoolen zijn hierbij de twee meest logische initiatieven.
“In mijn omzendbrief van 18 augustus 2006 creëerde ik de mogelijkheid tot telewerken. We plukken daar nu stilaan de vruchten van. In een moderne en eigentijdse werkomgeving moet zeker ruimte zijn voor telewerkers. Zeker in tijden van fileleed en mobiliteitsproblemen kan telewerken meer evenwicht brengen in de verhouding tussen werk en gezin”, aldus de minister.
De minister steunt ook de initiatieven om zoveel mogelijk te carpoolen. Zowel binnen de entiteiten van de Vlaamse overheid zelf als via carpoolwebsites vinden mensen elkaar.
Bij de laatste nationale staking op 30 januari 2012 werkte ongeveer 23 procent van de ambtenaren thuis (telewerken). Bij de vorige treinstaking, op 22 december 2010, werkte ongeveer 15 procent van de personeelsleden thuis. In deze cijfers wordt geen rekening gehouden met het aantal medewerkers dat op woensdag sowieso vrij heeft omwille van een deeltijds werkregime.
De gegevens worden gehaald uit Vlimpers, het digitaal personeelssysteem binnen de Vlaamse overheid waarin personeelsdossiers worden beheerd van de personeelsleden van de 13 ministeries, enkele strategische adviesraden en een aantal IVA’s met rechtspersoonlijkheid en publiekrechtelijke EVA’s.