Een op de drie Belgen kunnen werk en gezin moeilijk combineren

Van de hooggeschoolden ondervindt 37,3 procent moeilijkheden bij de combinatie werk en gezin. Bij laag- en middengeschoolden is dat respectievelijk 28,6 procent en 29,3 procent. Als belangrijkste redenen halen ze vermoeiende of veeleisende jobs aan, gevolgd door lange werkdagen en lange verplaatsingen naar het werk. Ook bij zelfstandigen (38,8 procent) valt de combinatie werk en gezin vaak moeilijk: 19,4 procent van hen geeft aan dat lange werkuren het evenwicht tussen werk en gezin verstoren.

Volgens de regio zijn de belemmeringen in Wallonië (44,2 procent), groter dan in Brussel (33,8 procent) en Vlaanderen (27,3 procent). In Wallonië is de lange verplaatsing naar het werk een belangrijk obstakel.

Een op de drie ondervraagden (34,8 procent) gaf aan te zorgen voor kinderen of zorgbehoevende familieleden. Dat percentage ligt net iets hoger bij vrouwen (37,2 procent) dan bij mannen (32,4 procent). Bij 25-49-jarigen staat zorg voor jonge kinderen centraal, terwijl 50-plussers in vergelijking met andere leeftijdsgenoten vaker zorg dragen voor invalide familieleden. Werkende personen dragen ook vaker (41 procent) zorgverantwoordelijkheden dan werklozen (31,6 procent) en inactieven (20,4 procent).

Van de ondervraagden met jonge kinderen verminderde 14,7 procent het aantal werkuren om de combinatie werk en gezin beter draagbaar te maken. Dat is meer het geval bij vrouwen (24,2 procent) dan bij mannen (5,6 procent). Ook hooggeschoolden verminderen hun werkuren vaker (17,8 procent) dan midden- (12,6 procent) en laaggeschoolden (9,3 procent). Vlamingen hebben hun uren vaker verminderd (15,4 procent) dan Walen (13,6 procent) en Brusselaars (13,4 procent).

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.