Eén op de drie hooggeschoolden wil volgend jaar een nieuwe werkgever

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenAttitudeFlexibiliteitInstroomLoonLoopbaanMotivatieOrganisatieRetentie en verloop
De intentie om te veranderen, is het grootst bij profielen uit de financiële sector en bij generatie X. Deze groepen schatten hun kansen op de arbeidsmarkt echter aanzienlijk lager in dan werknemers uit industrie, technologie en de jongere generatie Y.

Dat blijkt uit een onderzoek door de Thomas More Business School in samenwerking met de Belgische tak van de internationale rekruteringsgroep SThree bij 508 hooggeschoolde werknemers uit industrie, technologie en finance.

Hooggeschoolde werknemers zijn overwegend tevreden over hun huidige job (62 procent) en carrière (71 procent) tot nu toe en hebben voldoende jobzekerheid (55 procent). Maar hun organisatiebetrokkenheid is relatief laag, slechts de helft voelt zich betrokken bij zijn of haar huidige werkgever.

Niettemin zijn de ondervraagde werknemers pessimistisch over hun interne job- en carrière-opportuniteiten. Nauwelijks 30 procent zegt een reële kans te hebben om intern een andere job te vinden. Slechts 30 procent ziet bij zijn huidige werkgever aantrekkelijke carrièrekansen.

Dat staat in schril contrast met de verwachtingen naar externe werk- en loopbaanopportuniteiten. 70 procent van de hooggeschoolde werknemers schat zijn kansen op werk elders hoog in. 60 procent overweegt om ander werk te zoeken en een derde is effectief van plan om dat binnen de zes maanden te doen. Ruim de helft volgt de vacatures online of in de krant en 30 procent reageert erop.

Profielen uit financiële sector meest onder druk

Uit de studie blijkt dat werknemers actief in de financiële sector opvallend minder tevreden zijn (57 procent) dan hun collega’s uit de technologiesector (66 procent) en de industrie (65 procent).

Zo zijn werknemers uit deze sector minder zeker van hun job dan elders en ondervinden zij veel meer negatieve stress (40 procent) dan hun collega’s uit andere sectoren (30 procent).

In de financiële sector ziet nauwelijks 10 procent van de ondervraagden een reële kans om intern een andere job te vinden, vergeleken met ruim 30 procent voor de sectoren technologie en industrie. Tegelijk gaapt er een kloof van ruim 10 procent verschil in de kans om elders werk te vinden tussen werknemers uit de financiële sector en deze uit industrie of technologie.

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.