Een op de drie managers voelt zich bedreigd door getalenteerde medewerkers

Ongeveer een op de drie managers ziet in getalenteerde ondergeschikten een potentiële concurrent. Dat lokt gevoelens van onzekerheid uit en kan managers aanzetten om de getalenteerde medewerker uit te sluiten. Wat dan weer een negatieve impact heeft voor het psychisch welbevinden, de motivatie en de betrokkenheid van de ‘slimme’ medewerker. Die zal sneller geneigd zijn de organisatie te verlaten. Tot die conclusie kwam professor Kirk Chang van de University of Salford Business School. Zijn bevindingen werden onlangs gepubliceerd in The International Journal of Human Resource Management.

Chang wijst erop dat uitsluiting van getalenteerde medewerkers in alle types van organisaties kan voorkomen en omdat het vaak op een subtiele manier gebeurt, moeilijk te detecteren is. Uitsluiting kan ook verschillende vormen aannemen, zoals een getalenteerde medewerker voortdurend negeren, hem isoleren van collega’s, de betrokkene nooit uitnodigen voor een drink na de werkuren enz.

Tegelijk geven Chang en zijn onderzoeksteam enkele tips om uitsluiting te voorkomen.

  • Het hebben van een onafhankelijke vertrouwenspersoon.
  • Getalenteerde medewerkers voor verschillende managers laten werken.
  • Duidelijke en transparante loopbaanpaden en successiemanagement.

Bron: www.HRMagazine.co.uk/www.salford.ac.uk

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.