Eén op de drie werknemers heeft stress

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtErgonomieLoopbaanMotivatieOrganisatiePreventieStrategieVeiligheid
Dat blijkt uit een onderzoek van het Franse Institut de Médecine Environnementale (IME) in samenwerking met het Brusselse Institute of NeuroCognitivism (INC). Het internationale onderzoek werd in oktober 2011 uitgevoerd bij 7025 actieve werknemers, onder wie ook 2000 Belgen (zowel Frans- als Nederlandstaligen). Ook in Frankrijk en in de Franstalige delen van Zwitserland en Canada werden mensen ondervraagd.

Exact 33 procent van de Nederlandstalige Belgen geeft toe dat het werk hen stress bezorgt, bij de Franstaligen ligt dat iets hoger (36 procent). De onderzoekers schuiven meerdere oorzaken voor de stress naar voren. Het gaat onder meer om een overmatige emotionele betrokkenheid bij het werk, demotivatie door het gebrek aan erkenning, een gebrek aan zingeving en teamgeest en een onaangepaste vorm van communicatie door de managers.

Tot slot wijzen de onderzoekers ook naar de ‘niet-biocompatibele’ organisatie als oorzaak van stress. Dat houdt in dat de baan en de organisatie ervan niet in overeenstemming zijn met het menselijk functioneren. Het betreft dan bijvoorbeeld ‘onmogelijke opdrachten’, waarbij de werknemer een verantwoordelijkheid draagt zonder er voldoende autonomie voor te krijgen of zonder de nodige informatie hiervoor te ontvangen.

Bron: De Standaard

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.