Eén op de drie werknemers vreest niet meer aan de jobvoorwaarden te kunnen voldoen

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenAttitudeCommunicatieCompetentiemanagementFlexibiliteitLoopbaanMotivatieOpleidingOrganisatie
Dat blijkt uit de Randstad Werkmonitor, een driemaandelijks onderzoek in 32 landen naar tendensen op het vlak van werknemersmobiliteit. Bijna 90 procent van de Belgische werknemers stelt vast dat de verwachtingen van werkgevers rond capaciteiten en competenties hoger zijn dan vijf jaar geleden.

Bedrijven willen dat werknemers vooral hun numerieke competenties ontwikkelen (86 procent). Ze verwachten ook meer op het vlak van sociale vaardigheden (73 procent), educatieve vaardigheden (76 procent), ervaring (76 procent) en digitale vaardigheden (67 procent).

Deze tendens baart een derde van de Belgen zorgen. Ze denken dat ze op termijn niet langer aan de voorwaarden van hun job zullen kunnen voldoen.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Werknemers zien het verder ontwikkelen van competenties als een gedeelde verantwoordelijkheid van de werknemer en de werkgever. 87 procent van de werknemers vindt dat de werkgever deze rol op zich moet nemen. 81 procent vinden daarnaast dat ze ook zelf verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van hun competenties.

Hoewel meer dan een derde vreest in de toekomst niet meer te kunnen voldoen aan de eisen van zijn job, is de vrees om zijn job de komende zes maanden te verliezen gedaald. Ook het aantal werknemers dat actief zoekt naar een andere werkgever is gedaald in vergelijking met drie maanden geleden.

Tot slot zegt 73 procent van de werknemers dat ze tevreden tot zeer tevreden zijn met hun job. Slechts 8 procent is ontevreden.

Manager Personeel & Organisatie

Wit-Gele Kruis Limburg

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.