Eén op de drie werkzoekenden heeft psychische problemen

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtCommunicatieFlexibiliteitGehandicaptenInstroomLoonLoonkostenLoopbaan
Dat blijkt uit een studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). “Het verlies aan productiviteit plus de kosten van de zorg en de sociale bijstand bedraagt 3,4 procent van ons BBP”, zegt Yves Leterme, adjunct-secretaris-generaal van de OESO.

Een derde van de aanvragen voor een invaliditeitsuitkering gebeurt nu op basis van een geestelijk probleem. Bij de patiënten die wel aan het werk zijn, meldt vier op de vijf een verminderde productiviteit.

Preventie

Nochtans heeft België volgens de OESO een goede basis om het probleem aan te pakken. “België heeft een vooruitstrevende wetgeving rond preventie van psychische problemen op de werkvloer”, zegt Veerle Miranda, die het onderzoek leidde. “Zo zijn bedrijven bijvoorbeeld verplicht een risicoanalyse en een preventieplan op te stellen. Alleen geniet die wet geen ruime bekendheid en zijn de sancties te laag.”

De OESO heeft ook lof voor onze hervorming van de geestelijke gezondheidszorg, die een verschuiving van opnames in het ziekenhuis naar zorg in de thuisomgeving beoogt. “Die reorganisatie komt weliswaar later dan in sommige andere Europese landen, maar ze is ook ruimer. De hervorming is de ideale gelegenheid om de samenwerking met arbeidsbemiddelingsdiensten, arbeidsgeneesheren en bedrijven te verhogen”, besluit Miranda.

Bron: De Standaard/De Morgen/De Tijd

Manager Personeel & Organisatie

Wit-Gele Kruis Limburg

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.