Eén op de twee bedienden voelt crisis

ArbeidsmarktExtra-legale voordelenHerstructureringIncentivesLoonMotivatieRetentie en verloopVerandering
Het onderzoek van OfficeTeam onder 900 administratieve bedienden duidt op de duidelijke negatieve gevolgen van de recessie op de levenskwaliteit van de werknemers op de werkvloer en daarbuiten.

Motivatie

Het systeem van vrijwillige werkvermindering is een vaak gebruikte methode als antwoord op de recessie. Voor veel werknemers is dit ook een manier om te bouwen aan een betere balans tussen werk en privéleven. Maar liefst 62 procent van de ondervraagde werknemers is dan ook bereid om minder te werken indien hun werkgever dat vraagt. Daarentegen staat slechts 18 procent open voor een salarisvermindering, zelfs indien dit de werkzekerheid binnen het bedrijf zou beschermen.

Salaris en voordelen

De helft van de werknemers zag hun salaris het voorbije jaar stijgen, maar dat was hoofdzakelijk te wijten aan indexatie (30 procent van alle respondenten). Toch blijkt 40 procent van de respondenten ontevreden te zijn over hun salaris.
Maar het salaris is niet doorslaggevend voor de tevredenheid. Slechts één op de vijf ziet zichzelf enkel voor een hoger salaris van job veranderen. Voor de grote meerderheid van de ondervraagde werknemers spelen andere factoren een doorslaggevende rol.

Extra voordelen

Opvallend is dat meer dan één op de vier van de ondervraagden beweert geen extralegale voordelen te ontvangen. De andere respondenten genieten voordelen in drie categorieën: de klassieke en gekende formules (maaltijdcheques, verplaatsingsvergoeding, groeps- en hospitalisatieverzekering), de uitzonderlijke voordelen (extra verlofdagen, laptop, gsm of gsm-vergoeding) en uiteindelijk de exceptionele voordelen waaronder de bedrijfswagen, blackberry, aandelen en aandelenopties.
Uit de studie blijkt tevens dat de huidige recessie toch wel een impact heeft gehad op de extralegale voordelen van administratieve medewerkers. Een aantal van de exceptionele voordelen waren de eerste die sneuvelden (kinderopvang, aandelen en -opties, blackberry). Bij 15 procent werd hun bonus of variabele verloning verlaagd.

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.