Een op de twee Vlamingen ziet aanvullend pensioen graag anders

Aanvullend pensioen
Loon

Onderzoek naar de uitbetaling van het aanvullend pensioen toont aan dat de helft van de Vlamingen geïnteresseerd is in een gedeeltelijke of volledige omzetting van het pensioenkapitaal naar lijfrente.

In 2022 lanceerden VUB en UGENT een grootschalige bevraging naar het keuzegedrag van werknemers in de opname van het aanvullend pensioen. Vandaag kiezen de meeste werknemers voor een pensioenkapitaal, waarbij het aanvullend pensioen in één keer uitbetaald wordt. Een andere optie is kiezen voor lijfrente. Een lijfrenteproduct aankopen garandeert een uitkering zolang de persoon leeft. Het is dus een aanvullend inkomen bovenop het wettelijk pensioen. Maar lijfrentes zijn niet gangbaar in België. De grote rede daarvoor is omdat een Belg bij pensionering de keuze heeft om ofwel alles 100 procent op te nemen in kapitaal, ofwel 100 procent in lijfrente. Een mix van beiden is niet mogelijk.

Meer flexibiliteit

Nochtans blijkt uit het onderzoek dat een op de twee Vlamingen ervoor zou kiezen om zijn pensioen minstens deels gespreid op te nemen. 14,1 procent kiest zelfs voor een volledige omzetting in lijfrente. De helft (51,1 procent) opteert nog steeds voor de volledige opname van het bedrag als kapitaal. 34,8 procent wil een mix naar eigen keuze.

De studie toont aan dat heel wat Vlamingen vragende partij zijn voor een mix van kapitaalopname en lijfrenteproducten wanneer ze hier expliciet de vrije keuze toe krijgen. De onderzoekers hopen dat deze studie werkgevers, verzekeraars en pensioenfondsen kan stimuleren om meer flexibiliteit in de keuze tussen kapitaal en lijfrente te promoten.

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.