Een op zes starters ouder dan 50

Van de zelfstandigen die in 2018 met hun activiteit zijn gestart, is 15,4 procent ouder dan 50, zo blijkt uit de cijfers van Acerta. Dat is nagenoeg hetzelfde percentage als in 2017. Dat ligt hoog, want tien jaar geleden vertegenwoordigden de 50-plussers nog maar 12,6 procent van de starters. Hun aandeel is in 10 jaar tijd met 22 procent gestegen. Het gemiddelde percentage starters boven de 50 bedraagt dit decennium 14,25 procent.

Er zijn verschillende verklaringen voor de verhoogde interesse van 50-plussers in het zelfstandigenstatuut. Zo is het statuut van zelfstandige over de jaren heen verbeterd. De drempel is verlaagd, denk maar aan de afschaffing van de vestigingswet en het groeiende aanbod van begeleiding aan starters. Ook de tijdsgeest is veranderd: mensen gaan niet meer uit van een lange loopbaan bij dezelfde werkgever als hoogste doel. De loopbaan is meer en meer een traject dat zij, minstens deels, zelf in handen nemen. De ondernemende 50-plussers kunnen we gerust inschatten als blijvers in de starters-statistieken.

50-plussers zijn meer dan gemiddeld actief in de handel en in de horeca. Maar ook in de intellectuele beroepen – informatici, coaches, vertalers… – zijn er verhoudingsgewijs meer starters die er al jaren ervaring hebben opzitten.

Bij de mannelijke starters is 16 procent ouder dan 50, bij de vrouwelijke starters is dat 14,5 procent. Het aandeel vrouwen stijgt licht: tien jaar geleden was de verhouding m/v 60,3 procent tegenover 39,7 procent, in 2018 is dat 59,8 procent tegenover 40,2 procent.

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.