Een vijfde minder vacatures dan jaar geleden, bijna kwart minder vacatures voor hooggeschoolden

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtHerstructureringInstroomLoonLoonkostenLoopbaanOntslagOrganisatie
De VDAB ontving in de afgelopen maand september 21.244 jobaanbiedingen. Dat zijn er 21,8 procent minder dan in september vorig jaar. In augustus bedroeg het verschil 17,5 procent. De afkoeling van de arbeidsmarkt zet dus door.

Maar het opmerkelijkst is dat de oogst van september zelfs iets kleiner is dan die van augustus, toen de VDAB 21.553 jobaanbiedingen binnenkreeg. September is normaal de maand waarin de rekrutering hervat na de zomerslaap van de twee vakantiemaanden.

De voorbije twaalf maanden is de terugval van het aantal vacatures het grootst bij de laaggeschoolden, terwijl de vraag naar hooggeschoolden op peil bleef. Maar in september viel ook de vraag naar die hogergeschoolde profielen plots terug. Met een daling van 23 procent is de daling zelfs iets groter dan voor de laag- en middengeschoolden (respectievelijk -22,3 en -17,9 procent).

Knelpuntberoepen

Toch blijven er hardnekkige knelpuntberoepen, zoals ingenieurs en informatici, maar ook horeca-personeel en kraanbestuurders. De vraag naar metaalarbeiders valt dan weer fors terug. Ook de distributiesector, de openbare sectoren en de diensten aan personen gaan op de rem staan.

De terugval van de vraag betekent zeker niet dat de knelpunten op de arbeidsmarkt verdwenen zijn. Eind september stonden er nog altijd 50.753 vacatures open. Dat zijn er een kleine 1500 minder dan eind augustus. Maar het blijft een hoog aantal.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.