Een wandelvergoeding voor werknemers, bestaat het?

Indien werknemers met de fiets naar het werk komen, kunnen ze voor de verplaatsingen tussen de woonplaats en de plaats van tewerkstelling een fietsvergoeding ontvangen. Deze vergoeding is sinds 1 januari 2017 tot maximaal 0,23 euro per kilometer vrijgesteld van inkomstenbelastingen.

In een parlementaire vraag gericht aan de minister van Financiën Johan Van Overtveldt wordt opgemerkt dat werknemers die zich te voet naar het werk begeven momenteel geen recht hebben op een dergelijke vergoeding, terwijl deze werknemers ook kosten maken in hun woon-werkverkeer: hun schoenen slijten bijvoorbeeld door het wandelen en in de winter moeten ze zich warmer aankleden. Bovendien is wandelen niet alleen gezond, het is ook een goedkope en duurzame manier om naar het werk te gaan.

Geen vergoeding

Dus lijkt het logisch dat ook voetgangers recht hebben op een vergoeding. De minister van Financiën gaat met de redenering echter niet akkoord en stelt dat de fietsvergoeding in het leven is geroepen om een omschakeling te bewerkstelligen van woon-werkverplaatsingen met de wagen naar verplaatsingen met de fiets. Een omschakeling van autoverplaatsingen naar verplaatsingen te voet is immers minder waarschijnlijk.

Bron: Jobat (jobat.be)

 

Manager Personeel & Organisatie

Wit-Gele Kruis Limburg

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.