Eenheidsstatuut bedreigt 4000 jobs in bewakings- en schoonmaaksector

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtInstroomLoonLoonkostenLoopbaanOntslagOrganisatieOverlegorganen
Dat melden de sectorverenigingen van de bewakingsbedrijven (de Beroepsvereniging van Bewakingsondernemingen, BVBO) en schoonmaakbedrijven (de Algemene Belgische Schoonmaakunie, ABSU) in een persbericht. Beide sectoren zijn samen goed voor meer dan 70.000 jobs in België. De sectoren stellen overwegend arbeiders te werk uit de meest kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt.

De verlenging van de opzegtermijnen voor arbeiders zal een aanslag betekenen op de noodzakelijke arbeidsflexibiliteit, wat dan weer kan leiden tot een forse toename van tijdelijke statuten.

De sectorverenigingen van de beveiligings- en schoonmaakbedrijven zijn in principe voorstander van het afschaffen van het onderscheid tussen arbeiders en bedienden. “Maar de manier waarop de regering dat doet, zal dramatische gevolgen hebben voor onze sectoren”, zegt Alain Vandenbrande, woordvoerder van de twee sectoren.

“De lineaire kostenverlaging van 80 miljoen euro betekent een peulschil op de totale loonlast. Voor vele bedrijven zullen de stijgende loonkosten een nieuwe aanslag zijn op hun concurrentiepositie, en dit juist in sectoren waar de winstmarges al zeer laag zijn en waar maximale flexibiliteit geëist wordt van de medewerkers”, zegt Vandenbrande. De bedrijven vrezen dat ze onvermijdelijk de loonkostenstijging zullen moeten doorrekenen aan hun klanten.

Bron: De Standaard/De Morgen

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.