Sommige medewerkers werken, net als hun collega’s, heel hard en knikken naar bekende gezichten, maar ze hebben het gevoel dat die handelingen niet bijdragen aan het opbouwen van positieve connecties en menselijke relaties. Dit type van ongewenste eenzaamheid is moeilijk te ontdekken, aangezien het tonen van emoties op het werk niet tot de sociale norm behoort. Mensen zijn immers bang om zwak over te komen, waardoor ze hun eenzaamheid verhullen.
Dit verschijnsel kan veroorzaakt worden door een brede waaier aan redenen: van familieproblemen tot psychische aandoeningen. Ziekte, een relatiebreuk, de dood van een familielid, financiële problemen, een dominerende baas/collega, discriminatie op het werk, een te hoge werkdruk en tal van andere factoren kunnen een grote rol spelen in de ontwikkeling van eenzaamheid. Meestal is het echter niet mogelijk om een medewerker tijdens de werkuren te diagnosticeren en te helpen. Er blijven dus slechts twee opties over: de situatie voorkomen of de gevolgen helpen aanpakken buiten de werkuren.
De beste aanpak
Om die eerste optie in de praktijk te brengen, moet men evalueren welk beleid betekenisvolle connecties verhindert. Van het dwingen van werknemers om met elkaar te concurreren voor hun loon tot het gebruiken van dikke hokjes voor een onnatuurlijke en rigide privacy van de medewerker: alles dat isolatie bevordert, moet worden opgemerkt.
Nadat je de mogelijke oorzaken hebt vastgesteld, kies je er de belangrijkste uit en stap je ermee naar de persoon die voldoende hoog op de ladder staat om daar iets aan te doen. Wees beknopt en suggereer oplossingen. Het idee mag dan misschien niet onmiddellijk worden aangenomen, maar die gedachte in hun geest planten, is reeds een goed begin.
Tegelijkertijd moet er een meer persoonlijke benadering worden gehanteerd voor medewerkers die zich reeds eenzaam voelen. Je moet hen zeker niet naar een chique restaurant meenemen (ze zijn geen liefdadigheidsgevallen) of hen dwingen hun persoonlijke problemen toe te geven, maar neem hen mee wanneer een collega iets te vieren heeft of wanneer een groepje medewerkers samen gaat lunchen. Zulke stille gebaren zijn een krachtige manier om aan iemand te communiceren dat ze ertoe doen: daden betekenen veel meer dan woorden.
In plaats van te vragen of een collega graag koffie of thee heeft, breng je hem beter gewoon zijn favoriete drank met een glimlach. Vertel hen dat je aan hen dacht wanneer je een interessant artikel las of je een gelijkaardig project tegenkwam waar die persoon mee bezig is. Hou hen op de hoogte van initiatieven op het werk waar ze mogelijk graag aan willen meewerken.
Productiviteit en welzijn
Ervoor zorgen dat iedereen gelukkig is op de werkvloer, is een goede manier om de productiviteit te stimuleren en het teamvormingsproces te initiëren. Zoals aangetoond, is eenzaamheid op de werkvloer nauwelijks merkbaar en moeilijk aan te pakken in een formele situatie. Het heeft echter negatieve gevolgen voor de productiviteit, het creëert spanningen, en kan zelfs leiden tot mentale en lichamelijke ziektes.
Iedereen heeft daarom de morele verplichting om medewerkers in nood te helpen door hen duidelijk te maken dat ze van harte welkom zijn op de plaats waar ze een groot deel van hun dag doorbrengen. Het verbeteren van de werksfeer is zelden enkel een gevolg van de inspanningen van de CEO of een bepaalde manager, het is veeleer het resultaat van de naaste medewerkers die het verschil willen maken.
Bron: The Huffington Post (huffingtonpost.com)
Â