Eind 2010 is de elektronische maaltijdcheque een feit

Extra-legale voordelenIncentivesLoonPayroll
Ongeveer 1,3 miljoen werknemers krijgen maaltijdcheques als interessant extraatje. Momenteel gaat het nog uitsluitend om papieren maaltijdcheques. Werknemers moeten de cheques bewaren en de vervaldatum in de gaten houden. Bedrijven moeten ze verdelen en de werknemers moeten voor ontvangst tekenen. Vooral de uitzendsector klaagt over de rompslomp.
Ook voor de handelaars is er werk. Ze moeten de cheques innen, tellen, sorteren, controleren en opsturen. Pas weken later krijgen ze het geld uitbetaald. De verwerkingskosten worden geraamd op 25 miljoen euro.

Hoe werkt het?

 • De werkgevers zetten het bedrag op een maaltijdcheque-rekening.
 • Werknemers kunnen betalen via een kaart op de bestaande betaalterminals.
 • Betalen per sms wordt ook mogelijk.
 • Een week voor de vervaldatum moet de werknemer een waarschuwing krijgen.
 • Handelaars moeten uiterlijk twee dagen na de betaling het geld op de rekening krijgen.
 • Wanneer gaat het systeem van start?

  De nieuwe wet wordt van kracht op 1 mei 2010. Het Koninklijk Besluit schrijft onder meer een erkenningprocedure voor de uitgevers van maaltijdcheques voor (die zowat vier maanden zou vergen). Maaltijdcheque-uitgever Sodexo liet alvast weten dat er een erkenning verwacht wordt in het laatste trimester van 2010.

  Bron: deredactie.be, VRT, persbericht Sodexo

  Port of Antwerp-Bruges
  Benelux Unie
  ALDI België

  Aanmelden

  Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.