Emotionele uitputting bij leidinggevenden: het effect van geven en krijgen

Liesenborghs en Proost deden hun onderzoek bij 216 leidinggevenden, voornamelijk afkomstig uit België (81procent) en Nederland (14 procent). De onderzoeksters gingen na in welke mate het geven van emotionele ondersteuning aan medewerkers een rol kan spelen bij emotionele uitputting. Vanuit de role congruence-theorie veronderstelden ze dat vrouwen vanuit evolutionair perspectief meer gericht zijn op communal waarden zoals vriendelijkheid, onbaatzuchtigheid en bezorgdheid om anderen. Mannen daarentegen worden verwacht meer onafhankelijk, agressief, besluitvaardig en krachtig te zijn. Dit zijn agentic waarden. Op basis hiervan verwachtten de onderzoeksters dat vrouwelijke leidinggevenden meer emotionele ondersteuning zouden geven dan mannen, wat zou leiden tot meer emotionele uitputting.

Mannelijke en vrouwelijke kenmerken

Uit de resultaten bleek echter dat vrouwen niet meer communal eigenschappen hadden dan mannen en bijgevolg ook niet meer sociale ondersteuning boden aan hun medewerkers. “Mogelijk vallen vrouwelijke leidinggevenden minder terug op deze typische vrouwelijke kenmerken en evolueren ze meer naar de mannelijke kenmerken”, verklaart Danielle Liesenborghs. “Maar het kan ook zijn dat mannen een aantal mannelijke kenmerken hebben ingeruild voor meer communal kenmerken om aan de verwachtingen van een hedendaagse leidinggevende te voldoen. Vrouwelijke leidinggevenden bleken wel meer emotioneel uitgeput, maar dit verschil kon dus niet verklaard worden door het geven van emotionele ondersteuning aan medewerkers.

Emotionele uitputting is een van de drie kenmerken van burn-out en kan leiden tot cardiovasculaire aandoeningen, psychosomatische klachten en depressie. Verder onderzoek naar de prevalentie van emotionele uitputting, vooral bij vrouwelijke leidinggevenden, is dus belangrijk vanuit gezondheidsoverwegingen, maar ook in het kader van duurzame inzetbaarheid en arbeidsmarktgedrag van vrouwelijke leidinggevenden.

Maar dat is niet alles

Vrouwelijke leidinggevenden zijn meer uitgeput dan hun mannelijke collega’s, maar ook:

  • jonge leidinggevenden zijn meer uitgeput dan hun oudere collega’s
  • als je veel emotionele ondersteuning krijgt en zelf veel geeft ben je minder emotioneel uitgeput dan de andere combinaties (veel krijgen/weinig geven, weinig krijgen/veel geven, weinig krijgen/weinig geven).

Bron: Open Universiteit NL, Danielle Liesenborghs, Karin Proost


Lees meer over het thema in een volgende editie voor leden van HR Square.

Als lid van HR Square ontvangt u het tweemaandelijkse tijdschrift en de bijzondere ledennieuwsbrief, met allerlei extra’s. Bovendien neemt u of een collega gratis deel aan een van de minstens zes HR Square online seminaries en geniet u van een sterke korting op de ‘gewone’ seminaries, masterclasses en congressen. Kijk snel op www.hrsquare.be of contacteer Pascale Lenaers, [email protected], 0471 85 70 42.

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.