Enthousiasme rekruteringsector getemperd

Organisatie

Federgon stelde, in samenwerking met Job@t, zijn zevende aanwervingsbarometer op. Sinds het eerste kwartaal van 2004 peilt de federatie bij haar leden naar hun verwachtingen over het aantal opdrachten, de omzet, de rendabiliteit en de investeringen in het volgende kwartaal. De enquête verloopt on line. De recentste meting vond plaats in de tweede helft van juni (70% van de Federgon-leden nam eraan deel).

De respondenten moesten voor de vier parameters telkens hun verwachtingen uitdrukken op een vijfpuntenschaal: ‘zeer ongunstig’, ‘ongunstig’, ‘neutraal’, ‘gunstig’ of ‘zeer gunstig’. Geven we aan de antwoorden scores van -100 (zeer ongunstig) tot 100 (zeer gunstig), dan komen we tot gemiddelde scores per item. Voor de ontwikkeling van het aantal opdrachten is die score 15, voor de omzet 20,4, voor de rentabiliteit 16,3 en voor de investeringen 17,8. Het enthousiasme ligt ergens tussen ‘neutraal’ en ‘gunstig’ en is eerder lauw te noemen.

Nemen we de vier items samen in een algemeen beeld, dan zien we dat 17% ongunstige evoluties voorspelt en dat 36% zich neutraal uitdrukt over de komende drie maanden. De positivo’s zijn voor het eerst in de minderheid: 47% meent dat het volgende kwartaal ‘gunstig’ verloopt, niemand heeft ‘zeer gunstige’ verwachtingen. Vorig kwartaal waren er duidelijk meer optimisten (67%) en 6% van die optimisten zag de afgelopen drie maanden ‘zeer gunstig’ tegemoet. Het aantal pessimisten neemt bij de jongste meting ook sterker toe dan het aantal neutralen, met stijgingen van 3% naar 17% voor de categorie ‘ongunstig’ en van 29% tot 36% voor de categorie ‘neutraal’. Seizoenseffecten lijken op het eerste gezicht niet te spelen. De barometer voor het tweede kwartaal van 2005 is bijna identiek aan die van het derde kwartaal van 2004. Met andere woorden waren de voorspellingen vorige zomer een stuk positiever dan nu.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.