Er komen nieuwe vakbondsacties (en zelfs een actieweek)

Er werden nieuws acties van de vakbonden verwacht nadat de regering niet toegaf aan de oproep van de vakbonden én werkgevers om SWT’ers (bruggepensioneerden) en oudere werklozen niet beschikbaar te laten zijn voor de arbeidsmarkt. Hierdoor heeft de federale regering het sociaal overleg binnen de Groep van Tien volkomen genegeerd, zo vinden de vakbonden.

Er werden nog meer onderwerpen aangehaald in de speeches, zoals de indexsprong, de besparingen bij de overheid en een ‘tax shift’.

De sprekers legden er ook opvallend veel nadruk op dat de acties in gemeenschappelijk vakbondsfront gebeuren. Niet alleen het socialistische ABVV, maar ook het christelijke ACV en het liberale ACLVB (die wel hun politieke vertegenwoordigers terugvinden in de regering) scharen zich achter de eisen en acties. Jan Vercamst, voorzitter van de liberale vakbond, noemde de verplichte ‘beschikbaarheid’ van bruggepensioneerden en oudere werklozen zelfs ‘georkestreerd pesten’.

Op donderdag 19 maart is er alvast een actie van de openbare sector. Op zondag 29 maart nemen de vakbonden deel aan de manifestatie ‘Hart boven Hard’ in Brussel. De laatste week van maart, de week voor Pasen, zijn er acties per provincie. Het zou daarbij niet om stakingen gaan, al worden er op sommige dagen wel problemen verwacht op het spoor en bij De Lijn.

Bron: De Redactie (deredactie.be), Gazet van Antwerpen (gva.be)

Benelux Unie
Port of Antwerp-Bruges

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.