EU-OSHA-campagne ‘Gezond werk, voor alle leeftijden’ gestart in België

In 2030 zal de beroepsbevolking voor minstens 30 procent bestaan uit werknemers tussen 55 en 64 jaar oud. Bovendien gaat in België, net als in andere EU-lidstaten, de pensioenleeftijd omhoog. Vandaag staan we dus voor de uitdaging om ervoor te zorgen dat iedereen langer kan werken, en tegelijk ook beter kan werken. Want er zijn sterke aanwijzingen dat werken goed is voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid, althans op voorwaarde dat de juiste arbeidsomstandigheden voorzien zijn.

“De doelstelling van de Belgische regering rond ‘werkbaar en wendbaar werk’ past helemaal in deze Europese strategie”, stelt vicepremier en federaal minister van Werk Kris Peeters. “Er moeten meer mensen langer aan de slag, maar op zo’n manier dat het voor iedereen doenbaar is. Preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten, het voorkomen van psychosociale risico’s en musculoskeletale aandoeningen zijn vandaag essentieel in het beheer van veiligheid en gezondheid op het werk, en dit tijdens de ganse loopbaan. Deze campagne is bijzonder relevant en draagt bij tot het welzijn van de werknemer, maar ook tot het succes van onze bedrijven”.

Campagne formuleert richtlijnen

Samenwerking tussen werkgevers, managers en werknemers is de sleutel tot succes om productief én gezond te werken op iedere leeftijd. De campagne reikt hiervoor richtlijnen aan, gebaseerd op ‘best practices’ die vandaag al bestaan. Succesfactoren die worden vastgesteld, zijn een goede inrichting van de werkplek, preventie van arbeidsongeschiktheid, werknemers laten deelnemen aan opleidingen en samenwerking tussen personeelsbeheer en het beheer van veiligheid en gezondheid op het werk. Maar ook het bevorderen van het ‘werkvermogen’, waarbij een evenwicht wordt gezocht tussen de werkeisen en de individuele eigenschappen van de werknemer, werpt duidelijk vruchten af.

Bron: EU-OSHA Blog (osha.europa.eu)


Manager Personeel & Organisatie

Wit-Gele Kruis Limburg

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.