Europa bereikt akkoord over beperken bankiersbonussen

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtCommunicatieEvaluatieExtra-legale voordelenFlexibiliteitLoonLoonkostenLoopbaan
Het algemeen principe is dat de bonussen voor bankiers maximaal één jaarsalaris mogen bedragen. De aandeelhouders kunnen wel beslissen om de bonus uit te breiden tot het dubbele van het vast jaarsalaris. Maar daar moet een supermeerderheid van de helft van de aandeelhouders wel eerst akkoord gaan.

Er komt ook een aparte behandeling van lange-termijnvergoedingen, zoals aandelen of obligaties in de bank. Bovendien wordt het verplicht om hooguit de helft van de bonussen in cash uit te betalen. 40 tot 60 procent van de variabele vergoeding moet gespreid worden over een periode van drie tot vijf jaar.

Het Europees parlement eist ook veel meer transparantie over de vergoeding van het toplui in banken. Daarom is nu beslist dat alle banken moeten openbaar maken welke leden van het topkader een vergoeding opstrijken van meer dan een miljoen euro.

Het akkoord maakt een einde aan een maanden durende patstelling tussen Europees Parlement en de lidstaten. Het Europees Parlement drong aan op een begrenzing van de bonussen en versterkte transparantie in de sector, maar een aantal lidstaten onder aanvoering van Groot-Brittannië lag lange tijd dwars.

Eenmaal goedgekeurd, treden de nieuwe regels in 2014 in werking.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.