Europeanen (en zeker de Belgen) zijn tevreden over hun werkomstandigheden

De Europese enquête naar de arbeidsomstandigheden (European Working Conditions Survey – EWCS) is in 1990 van start gegaan en is een unieke bron van vergelijkende informatie. In totaal werden meer dan 44.000 werknemers uit 35 landen persoonlijk bevraagd over hun type arbeidsrelatie, de werktijden en de indeling daarvan, de organisatie van het werk, leren en scholing, fysieke en psychosociale risicofactoren, gezondheid en veiligheid, balans werk-privéleven, werknemersparticipatie, inkomen uit arbeid en financiële zekerheid, en werk en gezondheid.

Het onderzoek hanteert zeven indicatoren voor de kwaliteit van het werk: fysieke werkomgeving, intensiteit van het werk, arbeidstijd, arbeidsrelaties, opleiding in combinatie met beslissingsvrijheid, carrièrevooruitzichten en inkomen.

Europeaan is tevreden

Een grote meerderheid (85 procent) van de werknemers in Europa is tevreden tot zeer tevreden over zijn of haar werkomstandigheden. Bovendien gaat dat in stijgende lijn sinds 2000. De fysieke werkomgeving gaat erop vooruit en België doet het daar beter dan het Europese gemiddelde. Het werk is vrij intensief, maar minder bij oudere werknemers. 70 procent van de Belgische werknemers ziet voor zichzelf dan ook goede vooruitzichten op het werk. De werk-privébalans is positief voor 81 procent van de werknemers en België doet het hier nog beter met 85 procent.

België scoort dus beter dan het Europese gemiddelde, zit in het koppeloton voor een aantal indicatoren (werkomgeving, werk-privébalans) en kent weinig jobs van slechte kwaliteit (8 procent). Het feit dat veel Belgen langer werken niet zien zitten, heeft dus eerder te maken met andere factoren. Slechts een beperkte groep werknemers heeft het moeilijk op de verschillende indicatoren van kwaliteit.

Bron: VBO (vbo-feb.be)


Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.