Het doel van de gezamenlijke aanpak is bijdragen aan aantrekkelijke loopbanen voor meer burgers. De publieke tewerkstellingsdiensten willen dit doen door sneller en duurzamer te activeren en door meer gebruik te maken van nieuwe technologie. Door steeds te vertrekken van de concrete vraag van werkzoekenden, werkgevers en werknemers. Door altijd de hele loopbaan voor ogen te houden. En door te focussen op competenties en niet enkel op diploma’s.
“Met deze nieuwe strategie met richtdatum 2020 blijven de VDAB en zijn Europese tegenhangers gedreven inzetten op efficiëntie en pakken ze heel bewust de gezamenlijke knelpunten op de arbeidsmarkt aan”, zegt Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van de VDAB.
De eensgezindheid bij de verschillende betrokken tewerkstellingsinstellingen is mee te danken aan de nieuwe context waarmee zij geconfronteerd worden. Zowel economisch als maatschappelijk en technologisch is een sterke samenwerking tussen publieke en private actoren de enige weg vooruit geworden. De publieke tewerkstellingsdiensten in Europa willen zich dus meer richten op bedrijven en kiezen bewust ook voor private partners.
Een andere heel belangrijke partner is het onderwijs: samen strijden tegen jeugdwerkloosheid. De publieke tewerkstellingsdiensten worden ‘bruggenbouwers’ en ondersteunen alle soorten transities op de arbeidsmarkt over institutionele en geografische grenzen heen.
Fons Leroy heeft voor Synerjob (de organisatie die alle Belgische openbare bemiddelings- en opleidingsdiensten vertegenwoordigt) de rol van voorzitter van de werkgroep PES 2020 opgenomen. De leden van die werkgroep hebben zich geëngageerd om, ondersteund door het HIVA – KU Leuven (Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving), deze gezamenlijke strategie voor 2020 uit te werken.
Building Bridges is daarvan het resultaat. Het combineert een visionaire invalshoek met een degelijke academische onderbouw. Tegelijk vinden ook meer praktijkgerichte lezers hun gading: Building Bridges onderzoekt ook hoe de publieke tewerkstellingsdiensten zelf moeten veranderen om de lange-termijnstrategie concreet te maken. Zowel de managementuitdagingen als verschillende specifieke oplossingen uit de praktijk komen aan bod. Opvallend is dat Vlaanderen de gekozen aanpak zelf al verschillende jaren in de praktijk brengt en dus terecht een pionier genoemd mag worden.