Europese werkgevers hebben weinig oog voor stress

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsongevallenArbeidsrechtAttitudeErgonomieLeiderschap en CoachingLoopbaanOrganisatieOverlegorganen
Dat meldt het Europees agentschap voor veiligheid en gezondheid op de werkvloer (EU-OSHA). 12 procent van de werkgevers blijkt helemaal geen maatregelen te nemen om psychosociale klachten te voorkomen. Tegelijkertijd is 80 procent van de Europese werknemers ervan overtuigd dat stress op de werkvloer alleen maar zal toenemen.

De gezondheidsproblemen die samenhangen met stress en andere psychosociale risico’s zijn welbekend en toch lijkt het dat veel Europese bedrijven er moeite mee hebben deze problemen te voorkomen.

Resultaten uit de Europese bedrijvenenquête over nieuwe en opkomende risico’s (ESENER) tonen aan dat slechts 3 procent van de bedrijven op systematische en veelomvattende manier actie onderneemt tegen psychosociale risico’s en dat 12 procent geen van de in de enquête genoemde belangrijke maatregelen voor het omgaan met psychosociale risico’s heeft geïmplementeerd.

“Terwijl psychosociale risico’s langzamerhand door beleidsmakers erkend worden als een belangrijk probleem, lijkt er een kloof te zijn tussen beleid en praktijk, gezien de manier waarop bedrijven met deze risico’s omgaan. Veertig procent van de bedrijven zegt meer informatie en ondersteuning nodig te hebben bij het aanpakken van psychosociale risico’s”, zegt EU-OSHA directeur Christa Sedlatschek.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.