Externe maatschappelijke bijdrage leveren? Verbeter eerst en vooral uw eigen bazen.

De auteurs halen niet alle maar wel veel mosterd voor hun artikel bij de Belgische ‘gelukseconoom’ en Oxford-professor Jan-Emmanuel De Neve, die ze trouwens expliciet bedanken voor zijn bijdrage. Onderaan vindt u de link naar het volledige artikel. We beperken ons hier tot de aanbevelingen van de auteurs voor managers en organisaties.

Managers en chefs spelen een centrale rol in het verhogen van de jobsatisfactie bij werknemers. Het is klaar als pompwater wat hun prestaties op dit terrein kan verbeteren: wederzijds vertrouwen, aanmoediging, empathie en goede communicatie. Dezelfde fundamentele elementen dus als in alle andere menselijke relaties. Volgens de auteurs werden de positieve effecten van vier praktijken wetenschappelijk bewezen.

  • Empathie, medeleven en kwetsbaarheid.
  • Dankbaarheid.
  • Positieve feedback.
  • Bewustzijn en zorg voor zichzelf.

Hoe simpel het ook lijkt, er is veel werk aan de winkel van managers en chefs. Daarom moeten organisaties die het goed willen doen voor de werktevredenheid en het algemeen welbevinden van hun werknemers – en voor de rendabiliteit en de prestaties van het bedrijf – het enige doen wat ze kunnen: het gedrag van hun leidinggevenden in de goede richting beïnvloeden. De vier tips van de auteurs.

  • Breng begrip en overtuiging over door een sterk veranderingsverhaal, gericht op beter gedrag van de leidinggevenden.
  • Zet rolmodellen in van leidinggevenden die geloven in en zich inzetten voor werknemerswelzijn.
  • Bouw aan de nodige ‘zachte’ vaardigheden en vertrouwen (onder meer, maar niet alleen door training).
  • Installeer formele mechanismen die het juiste gedrag versterken. De voldoening van de werknemers met directe leidinggevenden, bijvoorbeeld, moet opgenomen worden in de prestatie-evaluatie. Anders verandert het nooit.

Het lezenswaardige en goed gefundeerde artikel vindt u op https://www.mckinsey.com/business-functions/organization/our-insights/the-boss-factor-making-the-world-a-better-place-through-workplace-relationships.

Bron: McKinsey Quarterly

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.