Extralegale voordelen steeds populairder

De populariteit van extralegale voordelen zet zich door. 70 procent van de werknemers ontvangt maaltijdcheques of maaltijdvergoedingen. Meer dan de helft van de werknemers heeft een hospitalisatieverzekering als extralegaal voordeel. Groepsverzekering en ecocheques zijn vandaag bij meer dan 40 procent van de werknemers een feit.

Uit het onderzoek van Jobat blijkt bovendien dat zowat elke vorm van extralegaal voordeel in de lift zit. In verhouding stijgen maaltijdcheques of -vergoedingen, het aanbieden van een laptop én de mogelijkheid om thuis te werken het meest. Enkel de terugbetaling van woon-werkverkeer kent geen significante stijging.

Loonkloof 

Extralegale voordelen komen bovenop het loon en vergroten ook het loonverschil. Zo beschikt een man gemiddeld over 5 extralegale voordelen, een vrouw slechts 3,9. Vooral inzake gsm, laptop en bedrijfswagen met tankkaart worden mannen veel beter bediend.

Hoe groter de werkgever, hoe meer extralegale voordelen worden aangeboden. Masters (gemiddeld 5,4 extralegale voordelen) krijgen er ook meer dan bachelors (4,4) en secundair afgestudeerden (3,3). 

Ook in sommige functies en sectoren zoals consulting (6,6) en ICT (6,2) blijken ze veel genereuzer met deze voordelen. In het onderwijs kan de gemiddelde medewerker terugvallen op 1,3 extralegale voordelen, met een abonnement op het openbaar vervoer als belangrijkste.

Bron: Jobat (jobat.be)


Benelux Unie
ALDI België

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.