Een steward van een luchtvaartmaatschappij werd ontslagen om dringende reden nadat hij tijdens een vlucht zonder passagiers een feestje had gebouwd met collega’s, waarbij werd gedanst en alcohol werd gedronken. Het arbeidshof van Brussel oordeelde dat deze feiten niet kunnen worden gekwalificeerd als een dringende reden. De steward diende immers geen werkzaamheden als bemanningslid te verrichten en er bestond geen duidelijk verbod op enige alcoholconsumptie voor een dergelijke vlucht.
Feiten
Op 9 december 2020 bevond een steward zich aan boord van een vlucht van Brussel naar Manilla. Deze vlucht was bedoeld om het cabinepersoneel naar Manilla te vervoeren, waar zij hun werkzaamheden als bemanningsleden zouden aanvatten. Tijdens de vlucht waren er geen passagiers aanwezig. Er ontstond een feestje waarbij werd gedanst en alcohol werd gedronken. De luchtvaartmaatschappij beschouwde dit gedrag als onprofessioneel en stelde dat de steward de regels en veiligheidsvoorschriften aan boord had geschonden. Hierop werd de steward ontslagen om dringende reden. De steward betwistte het ontslag om dringende reden en vorderde een opzeggingsvergoeding.
Arrest van het arbeidshof Brussel van 4 juni 2024
Het arbeidshof erkende het ontslag om dringende reden niet. Het hof stelde vast dat de steward tijdens de vlucht weliswaar ‘on duty’ was, maar dat hij geen ‘on flight duty’ had. Dit hield in dat hij geen werkzaamheden als bemanningslid hoefde te verrichten en tijdens de vlucht geen specifieke verplichtingen had. Bovendien was er geen ander cabinepersoneel aanwezig dat wel werkzaamheden als bemanningslid uitvoerde. Bijgevolg diende de steward zelf toe te zien op de veiligheid aan boord en stond hij in het geval van een noodsituatie in voor zijn eigen veiligheid.
Daarnaast oordeelde het arbeidshof dat de luchtvaartmaatschappij niet kon aantonen dat er een duidelijk verbod bestond om tijdens een dergelijke vlucht ook maar iets van alcohol te drinken. De luchtvaartmaatschappij bewees volgens het arbeidshof evenmin dat de steward de veiligheid van het vliegtuig in gevaar zou hebben gebracht of kon brengen. Er waren geen aanwijzingen dat hij zodanig onder invloed was dat hij zijn handelen en denken niet meer onder controle had. Het hof concludeerde dan ook dat de steward en zijn collega’s geen tekortkoming begingen door samen plezier te maken, met muziek en wat dansen.
Conclusie
Dit arrest van het arbeidshof Brussel benadrukt het belang van heldere bedrijfsregels, vooral in sectoren waar veiligheid en professionaliteit van groot belang zijn, zoals bijvoorbeeld bij de luchtvaart. In dit geval ontbrak een duidelijk verbod op alcoholconsumptie tijdens een lege vlucht, en er was geen bewijs dat de steward de veiligheid in gevaar had gebracht.
Arbeidshof Brussel 4 juni 2024, AR nr. 2022/AB/600, www.socialwin.be

Karlien Vanweser
Advocaat