Fietslease alsmaar populairder in cafetariaplan

Fietslease cafetariaplan
Loon

Werknemers met een flexibele verloning kiezen steeds vaker voor een fiets. De auto doet het wel nog altijd beter. Ook multimedia, pensioensparen en extra vakantiedagen scoren hoog.

Een leasefiets en een auto binden je voor meerdere jaren aan je werkgever. Werkgevers nemen de waarde van de bedrijfswagen (waarop hun werknemers recht hebben), vaak mee op in het budget van het cafetariaplan. Als werknemer krijg je hierdoor meer inspraak in de wagenkeuze. Je kan dan bijvoorbeeld kiezen voor een kleinere wagen dan diegene waarop je recht hebt en het vrijgekomen budget aan andere voordelen, zoals bijvoorbeeld een fiets, spenderen.

In 2022 koos één op de tien werknemers (13 procent) voor een bedrijfswagen. In 2021 ging het nog om 16 procent. De fiets schuift een plaatsje hoger en komt zo in de top vijf met bijna 11 procent. In 2019 stond de fiets nog op plaats 9. De fiets is dus aan een steile klim bezig. Dat blijkt uit cijfers van SD Worx.

Ook pensioensparen en extra vakantiedagen zijn populair. Ze staan op een gedeelde eerste plaats, met één op vijf werknemers (22 procent) die dit voordeel kiest in een cafetariaplan. Multimedia komt op de derde plaats (met 14 procent), aangezien meer mensen nu investeren in een thuisbureau.

Cafetariaplan wint aandeel

Het aandeel werknemers dat een cafetariaplan aanbiedt, stijgt in 2022 met 59 procent, al heeft slechts een minderheid van de werknemers (5,7 procent) er toegang toe. Werkgevers die het aanbieden, merken dat individuele voorkeuren erg leeftijdsgebonden zijn. Multimedia kan jongeren bijvoorbeeld meer bekoren: 44 procent van werknemers jonger dan 25 jaar kiezen voor een multimedia voordeel. Deze interesse neemt af met de leeftijd. Hetzelfde bij de extra vakantiedagen: die zijn meest in trek bij werknemers jonger dan 30. Bij de 50-plussers kan dit nog één op vijf werknemers met een cafetariaplan bekoren. Ook de cultuurvoordelen (zoals een kortingskaart) zijn populairder bij de jongere generaties. Het belang van sociale voordelen, zoals de terugbetaling van het individueel pensioensparen, neemt toe met de leeftijd.  

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.