Filippijnse verpleegkundigen in ZNA

AllochtonenArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtInstroomInterimMigratieVakbondenWerving
De Filippijnse verpleegkundigen zijn gedurende minimum twee jaar vast in dienst van het uitzendkantoor en worden op projectbasis tewerkgesteld bij ZNA. Dankzij die formule hebben de kandidaten werkzekerheid en beschikt ZNA over de nodige flexibiliteit.
Guido Muyshondt, verpleegkundig bedrijfsleider van ZNA Sint-Elisabeth, staat in voor de integratie van de verpleegkundigen: “Dat verliep vlot. In de inloopfase worden zij individueel begeleid om snel bijsturing te geven waar nodig. De taal, en voornamelijk de Antwerpse tongval, vraagt nog de meeste inspanning. We vinden het jammer dat we om de nodige procedures rond te krijgen nog zo’n zes maanden nodig hebben. Die overheidsprocedures mogen gerust eenvoudiger.”
Het uitzendkantoor start een taalbad voor vijftien nieuwe verpleegkundigen in de Filippijnen en lanceert ook een project voor de rekrutering van verpleegkundigen in Tunesië, die in het Franstalige landsgedeelte tewerkgesteld worden.
De vakbonden zijn niet te spreken over het pilootproject. “Wij vinden het niet kunnen dat een commercieel bedrijf verpleegkundigen weghaalt uit een land met een schrijnend tekort aan medisch geschoold personeel”, stelt Olivier Remy van de christelijke vakbond LBC-NVK. “Wij hebben niets tegen verpleegkundigen en artsen uit het buitenland, maar migratie is een zaak van de overheid en niet van een privébedrijf. Niemand heeft bijgevolg een zicht op de loon- en arbeidsvoorwaarden van deze verpleegkundigen.” Volgens de vakbond moet de overheid eerst de voorwaarden bepalen voor dit soort van werkmigratie in de gezondheidssector. “Dit initiatief lost het tekort aan verpleegkundigen niet op. Daar zijn o.a. betere loon- en arbeidsvoorwaarden voor alle verpleegkundigen en omscholingen van verzorgend personeel met behoud van loon voor nodig”, aldus Remy.

Bron: De Morgen.

ALDI België

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.