Flexibel verlonen in de lift in telecom- & IT-sector

Het basissalaris in de telecom- en IT-sector is in 2018 met 2,95 procent (inclusief index) gestegen. Het deel dat de werkgever zelf toekent bovenop de index is dan weer gedaald van 0,86 procent in 2017 naar 0,52 procent dit jaar. Dit blijkt uit de jaarlijkse salarisstudie van HR-dienstverlener Hudson bij 55 bedrijven uit de telecom- en IT-sector.

Terwijl er vorig jaar nog sprake was van een stabilisatie van het variabel loon, neemt het belang ervan dit jaar opnieuw toe. Vooral de collectieve bonus zoals bepaald in cao 90 en de ‘target bonus’ worden steeds populairder. De loonsverhogingen in de telecom- & IT-sector worden dan ook vooral toegekend via het variabel loon.

Vooral jongere werknemers zien hun basisloon stijgen. De groep jonger dan dertig ziet het salarispakket met meer dan 5 procent stijgen (exclusief index). Opvallend daarbij is dat het hier vooral gaat over een stijging van het vast salaris. Voor de 30- tot 45-jarigen stijgt het vast loon in beperkte mate, maximaal 3 procent (exclusief index). In deze leeftijdsgroep ligt de focus vooral op het variabele verloningspakket. Het loon van medewerkers ouder dan 45 jaar stijgt met maximaal 0,2 procent nauwelijks.

Flexibel verlonen

Meer dan vier op tien van de ondervraagde organisaties uit de telecom- en IT-sector bieden hun medewerkers de mogelijkheid om een deel van hun salarispakket zelf samen te stellen en een op drie heeft de intentie dit op korte termijn te doen. Flexibel verlonen neemt vooral toe bij grote organisaties (meer dan 500 werknemers en meer dan 250 miljoen euro omzet). Zes op tien van de grote organisaties bieden dit aan.

Opmerkelijk is dat het aantal werknemers uit de telecom- en IT-sector dat een bedrijfswagen krijgt, stagneert op 66 procent.

Bron: Hudson

Benelux Unie

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.