Flexibel werken geeft boost aan ons sociaal leven

Dit artikel is exclusief voor leden

De laatste jaren nam flexibel werken sterk in populariteit toe. Steeds meer kantoorwerkers kregen de autonomie om van thuis uit – of vanuit een professionele werklocatie in de buurt van hun woning – aan de slag te gaan. Hierdoor kunnen ze hun werk- en privéleven vrijer inplannen, wat hen tal van voordelen oplevert. Zo blijkt dat flexwerkers meer tijd hebben om af te spreken met vrienden en familie (74 procent – ook 74 procent wereldwijd). Dat blijkt uit een recent onderzoek van Regus, ’s werelds grootste aanbieder van flexibele werkplekken, waarvoor meer dan 23.000 kantoorwerkers uit 100 landen – waarvan bijna 200 in België – werden bevraagd.

Het verlies aan sociale interactie op de werkvloer hoeft trouwens niet altijd een nadeel te zijn. Zo vindt 41 procent (39 procent wereldwijd) van de ondervraagden het leuk om minder met saaie collega’s te moeten omgaan. Vier op de tien Belgische werknemers (45 procent wereldwijd) stoort zich op die manier ook minder aan de vervelende gewoontes van zijn collega’s.

Andere opvallende resultaten uit het onderzoek:

  • 63 procent van de Belgische respondenten (50 procent wereldwijd) gaf aan dat ze ’s ochtends langer zouden slapen als ze niet (ver) meer hoefden te pendelen.
  • Bijna de helft (48 procent – 50 procent wereldwijd) zou gezonder eten als ze minder tijd zouden verliezen aan het woon-werkverkeer.
  • Flexwerkers winkelen vaker in de buurt van hun woonplaats, waardoor ze meer bijdragen aan de lokale economie (47 procent – 54 procent wereldwijd).

Vacatures waarin staat dat er flexibel gewerkt kan worden, hebben de laatste jaren dan ook steeds meer succes. Dit is zelfs zo belangrijk geworden, dat 69 procent van de kantoorwerkers (63 procent wereldwijd) zegt dat elke nieuwe job die ze zouden aannemen, flexibel werken moet aanbieden. Ondernemingen die talentvolle werknemers willen behouden of aantrekken, kunnen hier dus best rekening mee houden.

Bron: Regus (regus.be)

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.