Flexibel werken geraakt steeds meer ingeburgerd (al is er nog veel koudwatervrees)

40ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenCommunicatieFlexibiliteitLoopbaanMotivatieOrganisatieOverlegorganenStrategie
Dat blijkt uit de jaarlijkse Kluwer-enquête over het ‘nieuwe werken’ bij meer dan 6000 HR-verantwoordelijken, medewerkers en managers. 73 procent van de respondenten geeft aan buiten de kantoorlocatie te werken, 21 procent van hen doet dat bijna dagelijks.

Ook buiten de kantooruren wordt er veel gewerkt: 87 procent zegt dat te doen, 30 procent van hen zelfs bijna dagelijks. De verwachtingen hierover naar de werkgever toe zijn hooggespannen: 89 procent van de flexibele werkers vindt het normaal dat hun organisatie de middelen ter beschikking stelt die nodig zijn om buiten kantoor te werken.

Maar dat betekent nog niet dat het ‘nieuwe werken’ volledig ingeburgerd is in België. Driekwart van de respondenten werkt buiten kantoor, maar slechts 15 procent van de HR-verantwoordelijken en managers zegt dat het ‘nieuwe werken’ al wordt toegepast en 33 procent zegt dat er initiatieven toe worden genomen.

Van negen tot vijf

Vier op de vijf respondenten die nooit flexibel werken, gaven aan dat wel te willen. Maar ze hebben er niet de toelating van de werkgever voor (42 procent) of ze kunnen om organisatorische redenen niet op verplaatsing werken (38 procent).

Ook bij de flexibele werkers is er een zekere vorm van koudwatervrees te bespeuren:

 • 53 procent geeft aan dat buiten kantoor werken als nadeel heeft minder zichtbaar te worden voor collega’s en management.
 • 42 procent mist dan weer direct contact met de collega’s, en vindt dat een belangrijke reden om net wel op kantoor te werken.
 • 34 procent van de respondenten is bang voor negatieve reacties als ze later beginnen aan hun werkdag of even niet bereikbaar zijn.
 • Van de bevraagde professionals ziet 27 procent zichzelf als een ‘9 to 5’-werker. Eén op de drie respondenten ziet zijn organisatie als een ‘9 to 5’-organisatie, één op de vijf vindt dat zijn manager een ‘9 to 5’-mentaliteit heeft. Opvallend is dat men collega’s veel vaker als ‘9 to 5’-werkers beschouwt: bijna de helft is het daarmee eens.

  ‘9 to 5’-werkers zijn vaak jonger dan 30 en besteden minder aandacht aan hun professionele ontwikkeling. 56 procent stelt dat ze zelden of nooit tijd spenderen aan bijleren voor professionele doeleinden buiten de werkuren.

  Het ‘nieuwe werken’

  De helft van de bevraagden gaf aan al bezig te zijn met het ‘nieuwe werken’ in een of andere vorm. Van de andere helft geeft twee derde aan dat het ‘nieuwe werken’ niet toegepast kan worden in de organisatie, een derde neemt een afwachtende houding aan en wil pas binnen enkele jaren ermee aan de slag.

  De belangrijkste redenen om het ‘nieuwe werken’ te implementeren, zijn volgens HR en leidinggevenden in de eerste plaats de vraag van de medewerkers of de markt en in de tweede plaats de mobiliteitsproblematiek. Op de derde plaats volgen besparingsmaatregelen.

  De grote voordelen die men verwacht van het ‘nieuwe werken’:

 • hogere productiviteit (21 procent)
 • hogere tevredenheid van de medewerkers (21 procent)
 • meer flexibiliteit (19 procent).
 • HR-verantwoordelijken en managers blijken hierover wel van mening te verschillen: de eerste groep zet meer tevredenheid bij de medewerkers op de eerste plaats, managers denken aan de financiële impact en zien kostenbesparing als grootste voordeel.

  Opvallend is dat organisaties die zichzelf als succesvol beschouwen, heel andere voordelen verwachten te halen uit het ‘nieuwe werken’ dan bedrijven die minder goed presteren. Succesvolle bedrijven zien de hogere tevredenheid en hogere productiviteit als grote voordelen, terwijl minder succesvolle bedrijven kostenbesparing en lagere verplaatsingstijd bovenaan zetten.

  Projectbeheerder HR Analytics

  Actiris

  HR Manager

  Meat&More

  HR Business Partner

  Zorg Stekene

  Recruitment Manager

  Intelect

  Corporate Recruiter

  Gentis

  Aanmelden

  Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

  HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

  Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

  Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.