Flexibilisering van arbeid wordt de trend van 2010

ArbeidsmarktFlexibiliteitHerstructureringInstroomInterimLoonkostenLoopbaanOntslagOrganisatieOutsourcing
Veel bedrijven gaan momenteel na of en op welke wijze ze hun ‘vaste kern’ van medewerkers kunnen verkleinen zonder in de problemen te komen. Dat blijkt uit een paar HR-rapporten van HR-dienstenbedrijf YER in Nederland. In P&O Actueel is Valeri Bens van YER duidelijk: “2010 wordt het jaar van de flexibilisering van arbeid.”
Voor de werkgevers gaat het erom een kostenbesparing door te voeren, maar ook vele werknemers zijn vragende partij, vindt Bens: “Mensen willen steeds flexibeler zijn.” De economische crisis ten spijt, willen steeds meer mensen op eigen benen staan, althans in Nederland. “Mensen vragen zich af waarom ze ontevreden en ondergewaardeerd bij een baas blijven hangen als ze het allemaal ook zelf kunnen regelen.”

Wat in/uit?

De hamvraag luidt dan: welk werk kan uitbesteed worden en welke taken zeker niet? Dat is geen gemakkelijke oefening. Om een degelijk antwoord te vinden, moet je immers uitzoeken in welke richting het bedrijf evolueert. Er treedt dan ook een zekere arbeidsparadox op: hoe flexibeler je het personeelsbestand en de organisatie wil, hoe zekerder je moet zijn over de strategie.

Wie in/uit?

Tegelijkertijd doemt het dilemma op wie je zeker aan boord van het moederschip wil houden en wie in de sloepen kan die af en aan varen tussen verschillende schepen. Goede medewerkers uit de kern weren kan gevaarlijk zijn. Zodra de crisis enigszins achter de rug is, staan we immers opnieuw in een zeer krappe arbeidsmarkt.
Retentie wordt dan ook des te belangrijker. Daarmee stuiten we al op een tweede hedendaagse arbeidsparadox: ondanks de afslankingen en de uitbestedingen, wordt retentie een zaak van leven of dood voor het bedrijf.
Wie zijn ‘kernmedewerkers’ niet kan houden, zal misschien te laat maken dat hij zichzelf uitgehongerd heeft. In een krappe arbeidsmarkt ben je dan verloren, daar kan je niet zomaar snel de organisatie aanvetten.

Nu al aanwerven

Berns pleit dan ook voor een gepast wervingsbeleid. Het komt erop aan de juiste mensen te vinden en daarmee door te gaan. “Mensen hebben er de afgelopen tijd voor gekozen om even te blijven overwinteren bij hun werkgever. Maar wanneer de economie weer een beetje aantrekt, zal de arbeidsmobiliteit stijgen en gaan mensen massaal weer weg”, waarschuwt ze.
De slinger slaat straks weer door naar het kamp van de medewerkers. Zij zullen opnieuw eisen kunnen stellen. Vooral de jongere generaties pakken snel hun biezen als ze niet tevreden zijn. Het is dan ook nodig tijdig te werven, liefst zelfs vandaag al, nu is er immers nog meer keuze…

Bron: P&O Actueel

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Officer

ALDI België

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.