Jonge mensen maken zich zorgen over de toestand in de wereld en worstelen om hun verlangen naar positieve maatschappelijke veranderingen te verzoenen met de eisen van het dagelijks leven. Ze ervaren financiële onrust en werkgerelateerde stress, terwijl ze proberen te investeren in ecologisch duurzame keuzes.
De leden van Gen Z (geboren in de periode 1995-2003) en millennials (1983-1994) maken een onzekere periode door. Dat is de voornaamste conclusie uit onderzoek door Deloitte organiseerde. Voor de elfde keer al vroeg die jonge mensen uit 46 landen, waaronder België, naar hun mening over werk en de wereld waarin ze leven.
Flexibiliteit op het werk is een must
De stijgende kosten van levensonderhoud zijn dit jaar weliswaar hun grootste zorg, maar bij het kiezen van een baan is flexibiliteit en niet het salaris de belangrijkste motivator voor Gen Z en millennials. Werkflexibiliteit garanderen (in al zijn vormen, zoals work-life balance, flexibele werkroosters…) kan bedrijven dus helpen om hun werknemers aan zich te binden.
De roep om flexibiliteit omvat meer dan de mogelijkheid om thuis te werken of kunnen genieten van hybride werkregelingen. Gen Y en Gen Z willen dat werkgevers ook voorrang geven aan andere initiatieven die de flexibiliteit ten goede komen, naast afwijkende werkafspraken die het evenwicht tussen werk en privéleven verbeteren. Denk aan het creëren van meer deeltijdse banen, het aanbieden van flexibele werktijden of restricties op het versturen van e-mails buiten de vaste kantooruren.
“Flexibiliteit gaat niet alleen over waar en wanneer je werkt, maar ook over het ‘hoe’ en het ‘wat’ van het werk. Deze jonge generaties willen ook zinvol werk, afwisselende activiteiten en inclusiviteit in de manier waarop er wordt gewerkt,” aldus Nathalie Vandaele (Deloitte België).
Mentale gezondheid
Geestelijke gezondheid is het nieuwe grote thema voor Gen Z en millennials: elementen die hun geestelijke gezondheid aantasten of het evenwicht tussen werk en privé in gevaar brengen, zijn belangrijke redenen om een werkgever te verlaten, zo blijkt. Volgens de wereldwijde gemiddelde cijfers (respectievelijk 46 procent voor Gen Z en 38 procent voor millennials) geeft ongeveer de helft van de jongeren in België, zowel van Gen Z (45 procent) als van millennials (41 procent), aan dat ze zich altijd of meestal angstig of gestrest voelen.
“Voor ons werkgevers is hierin een rol weggelegd. De signalen van Gen Z en millennials zijn duidelijk. We moeten het stigma doorbreken en een cultuur creëren waarin het veilig is om over mentale gezondheid binnen het bedrijf te spreken”, aldus Nathalie Vandaele. Volgens de enquête voelt 36% van Gen Z en 40% van de millennials in België zich niet comfortabel om met hun managers over geestelijke gezondheid te praten. Bovendien hebben meer dan 4 op de 10 jongeren die wegens overmatige stress of angst afwezig waren op het werk, dit niet openlijk met hun managers besproken en hun afwezigheid met een andere reden gerechtvaardigd. 61% van Gen Z en 35% van de millennials vindt wel dat organisaties nu meer praten over geestelijke gezondheid, maar dat het nog geen betekenisvolle impact heeft gehad op de werknemers.
Meer engagement
De tweede belangrijkste bekommernis van jongeren in België is dit jaar de strijd tegen klimaatverandering: 25 procent van Gen Z en 28 procent van de millennials plaatsen klimaatverandering en milieubescherming bovenaan hun prioriteitenlijst. Beide generaties zijn het erover eens dat het wereldwijde klimaat een kantelpunt heeft bereikt, en ze zijn zeer vastberaden om persoonlijk actie te ondernemen om hun impact op het milieu te verminderen: bijna 90 procent van de jongeren in België zegt zelf inspanningen te leveren. Ondanks hun financiële zorgen is 64 procent van Gen Z ook bereid meer te betalen voor duurzame producten.
Net als in het geval van de economische situatie hebben jonge Belgen minder vertrouwen in de concrete en substantiële maatregelen die bedrijven en lokale overheden nemen om de klimaatverandering tegen te gaan dan hun leeftijdsgenoten in de rest van de wereld. Slechts 9 procent van Gen Z en 4 procent van de millennials is ervan overtuigd dat bedrijven wezenlijke maatregelen nemen om de klimaatverandering tegen te gaan.
LEES MEER OP HRSQUARE.BE
- Mentaal welzijn: vooral 25-34-jarigen worstelen ermee
- Wie is de beste versie van zichzelf op het werk?
- Dumpen of (her)lezen? Work and motivation (Victor H. Vroom)
- Wijziging van het aanvullend pensioen van de werknemer – werkgever kan dat niet zomaar!
- 1 op de 4 heeft gevoel dat avond- en weekendwerk wordt verwacht