Flexibele werk- en verlofregelingen hebben een grote aantrekkingskracht op werknemers, maar werkgevers staan er soms nog wat weigerachtig tegenover. Al lijken ze steeds vaker te beseffen dat het ook voor hen positief is.
Als bedrijf dat enkel werkt binnen de overheidsdiensten voor de sociale zekerheid, wil ICT-bedrijf Smals zijn sociale missie ook uitdragen naar zijn werknemers. Zijn flexsysteem is positief voor de werknemers, maar ook voor het bedrijf zelf. ICT is dan ook een heel competitieve sector. Het is een absoluut mannenbastion, maar Smals is er toch in geslaagd om heel wat vrouwen aan te trekken. Ruim een kwart (27 procent) van de werknemers zijn vrouwen.
Telewerk
Ook bij Sodexo België bieden ze een gelijkaardige flexibele regeling aan. Voor ouders met kinderen is bijvoorbeeld ‘Flexwork@Sodexo’ een aangenaam initiatief. Werknemers kunnen kiezen om deeltijds te werken of vanuit een andere plaats dan het hoofdkantoor. Daarnaast starten de vergaderingen er niet voor 9 uur en niet na 16 uur, zodat iedereen op tijd op kantoor kan geraken en eventueel kinderen eerst naar school kan brengen of na de werkdag kan ophalen.
Maar sommige bedrijven stoppen niet bij één flexibele regeling, en geven hun werknemers de keuze tussen verschillende soorten regelingen. “Onze werknemers appreciëren de vele keuzemogelijkheden”, menen ze bij Pfizer Brussel. “We hebben de flex95-regeling, waarbij werknemers ervoor kiezen om 5 procent van hun loon af te geven voor 11 extra vakantiedagen, die ze kunnen opnemen wanneer ze dat zelf willen.” Ongeveer 10 procent van de werknemers, zowel interne staf als medewerkers ‘op de baan’, kozen vorig jaar voor die regeling.
Bij farmareus Pfizer doen ook heel wat werknemers aan telewerk. Daarbij hebben ze de keuze tussen 2 dagen per week thuiswerken, of elke dag eerst 2 uur van thuis uit werken en daarna pas naar het kantoor te komen om files te vermijden. En nu de zomer eraan komt, biedt Pfizer ook de formule ‘compressed workweek’ aan: elke dag een uurtje langer werken, betekent vrijdagmiddag al naar huis gaan.
Heel wat bedrijven zorgen dus voor meer flexibiliteit. Sommige gaan zelfs nog een stap verder. De VRT heeft bijvoorbeeld een eigen kinderopvang, speciaal voor de werknemers. Sodexo opende dan weer een conciergerie op het hoofdkantoor. “Hier kunnen medewerkers schoenen laten herstellen, kleren voor droogkuis afgeven, bloemen laten leveren of een kaartje of klein cadeautje kopen. Kortom, vele zaken die normaal gezien na het werk geregeld moeten worden, kunnen onze medewerkers op het werk doen.”
Op maat van het gezin
Dergelijke initiatieven zijn niet alleen positief voor werknemers, maar ook voor de werkgevers. Bij ICT-bedrijf Smals merken ze dat hun gezinsvriendelijk beleid geapprecieerd wordt door de werknemers en dat ze daardoor ook langer willen blijven werken. “We werken in een sector waar veel verloop is. We kunnen vanuit onze overheidspositie moeilijk overbieden of een bedrijfswagen aanbieden. Toch hebben we maar een verloop tussen 3 en 6 procent, dat is veel minder dan in andere ICT-bedrijven.”
Ook Pfizer Brussel merkt die tevredenheid op bij de werknemers. “Wie eenmaal begint met onze flex95-regeling, blijft die meestal gebruiken. Ik heb er ook voor gekozen. Ik heb zelf een kindje van drie thuis en dan moet je al eens vaker naar de arts of naar andere afspraken. Die extra vakantiedagen zijn dan heel handig.”
Bron: De Morgen (demorgen.be)