Flexwerkregeling moet win-win creëren

Dit artikel is exclusief voor leden

Natuurlijk wilt u met uw medewerkers regelingen treffen waardoor werk en privé makkelijker te combineren zijn, maar het moet de organisatie dan wel iets opleveren. Topmanagers uit het Europese bedrijfsleven zijn dan ook het meest enthousiast over regelingen voor flexibele werktijden en mogelijkheden om thuis te werken. Dat blijkt uit het proefschrift van Wike Been, waarop ze op 18 december promoveert aan de Universiteit Utrecht.

Voor wat hoort wat 

Regelingen als flexibele werktijden en mogelijkheden om thuis te werken, kunnen volgens topmanagers gunstige effecten hebben op de organisatie. Het kan namelijk bijdragen aan flexibele werknemers (voor wat hoort wat, dus werknemers moeten in ruil voor de flexibiliteit zich ook zelf flexibel opstellen), potentieel langere openingstijden, minder overheadkosten,…

Ook wordt het arbeidspotentieel van werknemers niet aangetast door deze regeling: ze kunnen een volledige werkweek blijven presteren.

Compensatie van het overheidsbeleid

Topmanagers zijn minder enthousiast over het aanvullen van wettelijke verlofregelingen, interne kinderopvang of deeltijdswerk. Dat hangt samen met het beleid van de overheid. In landen waar de overheid ruime verlofregelingen biedt of uitgebreide kinderopvang, zien werkgevers het immers niet als hun taak om dit aan te vullen. Ze vinden het de verantwoordelijkheid van de overheid.

In deze landen vinden topmanagers het echter wel vaker hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om een degelijk werk-privébeleid aan te bieden en is het daarmee niet alleen een bedrijfsmatige afweging.

Bron: Universiteit Utrecht (uu.nl), PW De Gids (pwdegids.nl)


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.