Focus op korte termijn maakt bevlogenheid van medewerkers kapot

Het onderzoeksrapport ‘Het verborgen potentieel van werkend Nederland 2015’, gepubliceerd  door Effectory en voorgesteld in het vaktijdschrift HR Praktijk, maakt duidelijk dat organisaties een permanente druk ervaren om ieder kwartaal weer goede cijfers te boeken. Managers beseffen immers dat ze maar voor relatief korte tijd aan een organisatie verbonden zijn en hebben dan ook niet zoveel kans om goede prestaties te presenteren. Als ze nu investeren voor later, kunnen de resultaten geoogst worden door hun opvolgers. Daarom richten ze zich veiligheidshalve op de korte termijn. Daar hebben ze zelf ook iets aan.

Door die loutere aandacht op de korte termijn, kunnen medewerkers hun vertrouwen en enthousiasme kwijtraken. Dan schakelen ze over op de automatische piloot en zo mist de organisatie gedrevenheid.

Wanneer de stelling ‘Ik vind dat er voldoende mogelijkheden zijn om mee te praten over organisatiebrede onderwerpen’ gekoppeld wordt aan de mate van bevlogenheid, blijkt er een duidelijke connectie. Mogen medewerkers meedenken over de organisatiebrede onderwerpen (score boven een 7,5), dan scoort ook bevlogenheid hoog (7,9). Wordt de stelling lager beoordeeld (onder de 7,5), dan daalt de bevlogenheid naar een 6,9. Maar wie durft nog naar de lange termijn kijken? Het zal jouw bonus maar wezen… 

Bron: HR Praktijk (hrpraktijk.nl), Effectory (effectory.nl)


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.