Freelancers zijn volbloed zelfstandigen en zeer tevreden

Het aantal freelancers is de voorbije jaren gestegen. In augustus 2018 waren er 157.697 freelancers actief in Vlaanderen en Brussel. Dat is 6,6  procent meer dan in augustus 2017. Voor Vlaanderen gaat het over een stijging van  22,7  procent in drie jaar tijd: van 103.767 freelancers in 2015 naar 127.277 in 2018. Dat blijkt uit het nieuwste Freelancer Focus-rapport van Unizo, opgesteld in samenwerking met Graydon Belgium. Freelancers zijn terug te vinden in alle takken van de economie: als consultant, grafisch vormgever, vertaler, copywriter, fotograaf, informaticus, gezondheidscoach… En ze zijn actief in verschillende bedrijven, sectoren of plaatsen.

Bewuste keuze

Freelancers kiezen doelbewust voor het zelfstandigenstatuut. Voordelen zoals de persoonlijke vrijheid en autonoom kunnen werken, het zelf kiezen van opdrachten en het bepalen van de eigen agenda vormen daarbij doorslaggevende argumenten. Het zijn ook echte zelfstandigen: amper 1 procent wil uiteindelijk een job als werknemer, 65 procent wil actief blijven als freelancer en 20 procent hoopt binnen afzienbare tijd zelf personeel in dienst te hebben. Op de vraag “Met alles wat u nu weet, zou u opnieuw starten als freelancer?” antwoordt 88 procent ja, 5 procent nee en 7 procent weet niet.

“Deze vaststelling staat in schril contrast met de stelling van sommigen, waaronder vakbonden, dat freelancers voornamelijk schijnzelfstandigen zijn die gedwongen worden om als zelfstandige te werken”, reageert Unizo. Het verzet zich dan ook tegen een soort ‘tussenstatuut’, dat regelrecht in zou gaan tegen de manifeste wil van de freelancers om als zelfstandigen te werken.

Tevreden over inkomen

Hoewel het een bewuste keuze is om als zelfstandige te werken, maken freelancers zich wel zorgen over hun sociaal statuut. Over hun huidige inkomen zijn de meeste freelancers dan weer tevreden. Zo geeft 65 procent aan goed tot zeer goed te verdienen en zich geen zorgen te maken. Vorig jaar was dat nog 56 procent. Een kwart verdient net genoeg om rond te komen (tegenover 30 procent vorig jaar) en 11 procent zegt te weinig te verdienen en verwacht in de toekomst financiële problemen (vorig jaar was dat nog 14  procent).

Het cliché van de ploeterende freelancer, die tegen zijn wil in het statuut belandde en elke maand moet vechten om te overleven, wordt dan ook ontkracht, vindt Unizo. Al loopt het freelancersleven niet altijd over rozen. Zo maakt menig freelancer zich wel eens zorgen over voldoende opdrachten voor de toekomst (49 procent), vloekt hij op tijd en stond over te hoge lasten (39 procent) en ligt hij wel eens wakker van de druk op de freelancerstarieven (31 procent). Ook de combinatie werk en privéleven (29 procent) en slechte betalers (25 procent) vormt stof voor bezorgdheid, evenals de toenemende concurrentie van onder meer bijklussers (17 procent).

Tevreden opdrachtgevers

‘Tijdelijk behoefte aan gespecialiseerde kennis’ (59 procent), ‘tijdelijke pieken in het gewone werk’ (49 procent) en de ‘ondernemersmentaliteit en flexibiliteit van de freelancer’ (47 procent) zijn de voornaamste antwoorden op de vraag waarom bedrijven een beroep doen op freelancers. De tevredenheid over de samenwerking met freelancers lijkt hoog te zijn, met een gemiddelde score van 8,3 op 10 voor flexibiliteit en het nakomen van gemaakte afspraken en 8 op 10 voor expertise.

Bron: Unizo

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.