Gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen beïnvloedt mentale gezondheid negatief

De voorbije maanden werden verzorgend en verplegend personeel met onvoldoende beschermingsmiddelen, zoals mondmaskers en schorten, het werkveld ingestuurd. Een veilige en gezonde werkomgeving heeft een grote impact op de mentale gezondheid van werknemers. Dat blijkt uit onderzoek bij Britse militairen naar de link tussen een gebrek aan adequate beschermingsmiddelen en veiligheidsmateriaal en mentale gezondheid.

Onderzoekers van King’s College London ondervroegen 3.400 Britse militairen na een missie in onder meer Irak, Afghanistan en de Perzische Golf. Meer dan 500 militairen (15 procent) bleken bezorgd te zijn over het feit dat ze niet over adequate uitrusting en materiaal beschikten. Verdere analyse wijst uit dat zij vaker kampen met mentale problemen, post-traumatische stressstoornissen, emotionele problemen en een lagere algemene gezondheid.

De onderzoekers zien een link met de werksituatie van gezondheidswerknemers tijdens de covid-19 uitbraak en militairen op missie. Ook gezondheidswerkers werden geconfronteerd met een duidelijke dreiging, een continue werkdruk en oncomfortabele werkomstandigheden. Eerder onderzoek toont bovendien aan dat een slechtere mentale gezondheid vaak gepaard gaat met fysieke ongemakken. Ook toont onderzoek dat gezondheidswerkers meer presenteïsme vertonen bij infectieziekten. “Een slechtere mentale gezondheid beïnvloedt ook hun vermogen om hun taken veilig en efficiënt uit te voeren. Dat is niet alleen in het nadeel van patiënten, maar leidt ook tot meer burn-out, depressies en verloop op langere termijn.”

Bron: https://academic.oup.com/occmed/article/70/4/278/5843741

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.