Het vertrouwen bij Belgische en Nederlands scale-ups is gestegen van 6,9/10 in 2020 naar 7,9/10 in 2021 en zelfs 8,4/10 vandaag, zo blijkt uit onderzoek van Deloitte. De meest opmerkelijke stijging is dat 24 procent van de respondenten zegt veel vertrouwen te hebben sinds 2020. Dat vertrouwen komt duidelijk naar voren in hun ambitieuze verwachte gemiddelde omzetgroei van 132 procent voor 2022, 11 procent meer dan vorig jaar.
FinTech scale-ups presteerden uitzonderlijk goed, met een gemiddelde omzetgroei van 171 procent, 21 procent meer dan wat ze in 2021 verwachtten. Bij Media & entertainment en Life sciences & healthcare lag de groei echter lager dan verwacht. Voor 2022 verwachten FinTech scale-ups én scale-ups in de sector elektronische apparatuur, hardware en halfgeleiders de hoogste groei, met een gewogen gemiddelde van 169 procent en 187 procent.
Strijd om talent grootste struikelsteen
De grootste uitdaging van scale-ups vandaag is het vinden van het juiste talent. Het gaat om een stijging met 22 procent ten opzichte van 2021, en bereikt 50 procent. Naarmate scale-ups volwassener worden, wordt dat een belangrijk pijnpunt. 70 procent van de respondenten (met een omzet tussen 10 en 25 miljoen) noemt het hun grootste uitdaging. Ook beperktere of vertraagde nieuwe activiteiten en klanten staan hoog op de zorgenlijst – op plaats twee – maar kenden een aanzienlijke daling: van 82 procent in 2020 naar 43 procent in 2022.
Hoewel talent vinden de grootste uitdaging is, zijn de bevraagde scale-ups er toch in geslaagd om hun personeelsbestand in 2021 met 47 procent (dat is 5.494 VTE’s) uit te breiden. Het aantrekken van talent zal naar verwachting verder toenemen in 2022, met een gemiddelde verwachte VTE-groei van tien banen, tegenover vijf in 2021. Dat betekent dat de scale-ups die deelnamen aan de Deloitte-enquête, hun personeelsbestand willen uitbreiden met 6.712 VTE’s, een stijging met 39 procent.
Scale-ups actief in duurzaamheid verwachten een groei van 64 procent in VTE’s, wat kan worden toegeschreven aan de toegenomen milieuregelgeving en tractie in de afgelopen jaren, zoals de Europese Green Deal.
Gezocht: gespecialiseerde profielen
Een van de belangrijkste moeilijkheden bij het aantrekken van nieuw talent is de schaarste aan gespecialiseerde profielen, wat nog wordt bemoeilijkt door de strijd om talent.
“De schaarste aan gespecialiseerde profielen is de belangrijkste uitdaging bij het aantrekken van talent, zowel in België (79 procent) als in Nederland (85 procent). Belgische scale-ups hebben echter meer moeite om aan de verwachtingen van de kandidaten te voldoen, die fors gestegen zijn door de strijd om talent. Het aantal scale-ups dat aangeeft veel tot zeer veel vertrouwen te hebben in het vinden van het juiste talent, is in 2022 dan ook drastisch gedaald. We zien dat Belgische scale-ups (31 procent) zich op dat vlak meer zorgen maken dan Nederlandse (20 procent)”, zegt Anaïs De Boulle, Director Scale-Up Ecosystem.