Gebruik selectietest belemmert diversiteit

AllochtonenArbeidsmarktArbeidsrechtAttitudeDiscriminatieInstroomLoopbaanOrganisatieOverlegorganenSelectie
Dat blijkt uit onderzoek aan de Gentse Universiteit, in opdracht van Jobpunt Vlaanderen. Doctoraatsstudente Britt De Soete (UGent) ontdekte dat er bij enkele frequent gebruikte selectietests verschillen zijn in de testresultaten tussen kandidaten mét en zonder migratieachtergrond.

“Vooral de responsmodaliteiten, de manier waarop kandidaten hun antwoord kunnen geven, hebben een impact op de resultaten van kandidaten met een migratieachtergrond”, zegt Silke Verheyen van Jobpunt Vlaanderen.

Er is bijvoorbeeld een duidelijk verschil in het feit of mensen schriftelijk of mondeling vragen kunnen beantwoorden. Deze vaststelling zou ook doorgetrokken kunnen worden naar de wijze waarop de vragen aangeboden worden. Belangrijk is ook dat dit effect groot is bij bepaalde meerkeuzetesten, wanneer de nuanceverschillen tussen de verschillende mogelijke antwoorden klein zijn.

Naima Charkaoui, directeur van het Minderhedenforum, spreekt over een “stille vorm van discriminatie, waardoor mensen niet op de arbeidsmarkt geraken”. De belangenvereniging eist dat de overheid alleen in zee gaat met rekruteringskantoren die testen gebruiken waarbij werkzoekenden met een migratieachtergrond niet gediscrimineerd worden. Het Minderhedenforum wil ook dat recruiters een vooraf vastgelegd aantal valabele kandidaten met migratieachtergrond moeten voordragen.

Bron: De Morgen/Het Laatste Nieuws

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.