Gebruik stress in je voordeel

Dit artikel is exclusief voor leden

Proberen om een stressvrij leven na te jagen, veroorzaakt vaak meer stress en problemen omdat je je meest intense uitdagingen niet probeert te overwinnen. Denk maar eens terug aan de tijd waarin je een substantiële persoonlijke of professionele groei kende, of wanneer je op je hoogste niveau presteerde (tijdens een wedstrijd, het uitbouwen van een organisatie of het opvoeden van een kind). Er was toen ongetwijfeld in meer of mindere mate stress aanwezig om je te motiveren om te groeien, te leren en te verbeteren.

Stress heeft heel wat wonderlijke voordelen. Het herinnert ons eraan dat we om iets geven en verbindt ons met de meest uitdagende en belangrijkste aspecten van ons leven. Stress kan op termijn zeker en vast zijn tol eisen, maar het kan ook onverwachte voordelen bieden. Zo blijkt uit onderzoek dat individuen die stress omarmen als een deel van het (professionele) leven, beter presteren op het werk en minder negatieve gezondheidsgevolgen ondervinden dan mensen die een stressvrij leven najagen. De studie reikt het volgende drie-stappenplan aan om de creatieve kracht van stress te ontdekken en zijn schadelijke gevolgen te minimaliseren.

1. Erken de stress

De eerste stap om stress in een voordeel om te buigen, is het erkennen van de stress. In plaats van het te ontkennen, label je gewoon de stress die je ervaart. Bijvoorbeeld ‘Ik ervaar stress omdat mijn zoon het slecht doet op school’ of ‘Ik ben gestresseerd omdat ik mijn targets niet zal halen’. Uit neurowetenschappelijk onderzoek van Matt Lieberman blijkt immers dat het simpelweg erkennen van stress de activiteit in de hersenen verplaatst van de onbewuste en reactieve plaatsen naar de meer bewuste en doordachte.

2. ‘Bezit’ de stress

Met de oproep om de stress te ‘bezitten’ willen de onderzoekers dat we aanvaarden dat we meer zenuwen hebben voor de dingen die veel voor ons betekenen. Stress vertelt ons dat we om iets geven. Dit besef ontketent een positieve motivatie: dingen waar we veel belang aan hechten, mogen toch wat moeite kosten?

Het leren ‘bezitten’ van stress maakt ook deel uit van de zware opleiding van de Navy SEALS, een elite-eenheid binnen het Amerikaanse leger. Tijdens trainingen creëren ze situaties die zo stressvol en chaotisch zijn, dat geen enkele reële gevechtssituatie zelfs maar in de buurt komt. Het doel is de rekruten de ondraaglijke stress te laten ‘bezitten’, zodat ze uiteindelijk beseffen dat die deel uitmaakt van hun droom.

3. Gebruik de stress

Het evolutionaire doel van stress was niet om ons te doden, maar om ons lichaam en geest een boost te geven om op hoog niveau te functioneren en onze doelen te helpen bereiken. In stress-situaties worden hormonen als adrenaline en dopamine door ons lichaam gepompt om een toestand van verhoogde energie, alertheid en een betere focus te bereiken. Bovendien laten de stresshormonen chemicaliën vrij in het lichaam die cellen repareren, proteïnen synthetiseren en de immuniteit verbeteren, zodat het lichaam sterker en gezonder is dan voordien. Een gegeven waar atleten de voordelen goed van kennen.

Met deze feiten in ons achterhoofd, kunnen we onze houding ten opzichte van stress veranderen. Harvard Business School professor Alison Wood Brooks heeft immers bewezen dat het ‘reframen’ van angst als opwinding de prestaties aanzienlijk kan verbeteren.  

Wat met stress op langere termijn?  

Het is echter niet steeds duidelijk wat de voordelen zijn van stress, zeker op langere termijn (bijvoorbeeld door een langdurig conflict met een leidinggevende). In deze situaties is het belangrijk om gewoon te blijven openstaan voor de mogelijkheden die deze situatie toch kan bieden. Vele situaties maken nu eenmaal gewoon deel uit van ons leven, niemand kent bijvoorbeeld een leven zonder enkele hevige en langdurige conflicten. Zo hebben enkele academici, waaronder Abraham Zaleznik, het concept van de ‘twice-born personality’ ontwikkeld: alle grote leiders delen de ervaring om gewerkt te hebben gedurende traumatische perioden in hun leven.

Als maatschappij slagen we er echter maar niet in om het volle potentieel van stress te omarmen, stellen de onderzoekers. Wat zeker niet betekent dat ze alle aspecten van stress als iets positief beschouwen. Ze moedigen ons wel aan om de stress te gebruiken als een krachtig hulpmiddel om de onvermijdelijke uitdagingen te overwinnen die het leven kan en zal brengen.

Bron: Harvard Business Review (hbr.org)

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.